Gezond gewicht Gezondheid

9 bewezen strategieën voor een gezond gewicht zonder te diëten 

9 bewezen manieren om blijvend gewicht te verliezen

Er is maar 1 probleem met diëten, ze werken niet op de lange termijn. Als je het al wat langer volhoudt dan verlies je misschien wat gewicht, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat je dit gewicht behoudt. Vaak krijg je het gewoon weer terug en als bonus krijg je er nog wat extra bij…

De meeste diëten zijn gebaseerd op wilskracht. Maar de waarheid is, bijna niemand heeft zoveel wilskracht om de verleiding van slecht eten te weerstaan als je er regelmatig mee geconfronteerd wordt. Dit komt uit het op wetenschappelijke feiten gebaseerde boek van Traci Mann, Secrets from the eating lab: the science of weight loss, the myth of willpower and why you should never diet again.

Onderstaand vind 9 strategieën uit het boek voor het bereiken van een voor jouw gezond gewicht:

1 Start met groente
Begin elke maaltijd met groente, maak bijvoorbeeld een lekkere salade. Zorg ervoor dat je alleen je groente voor je neus hebt. Wanneer je salade samengaat met een broodmandje dan is het geen eerlijke strijd.

2 Zorg dat gezonde voeding bereikbaar is
Zorg ervoor dat je gezonde voeding voor het grijpen ligt en makkelijk klaar te maken is. Leg ze bijvoorbeeld voor in je koelkast en zorg dat je makkelijke gezonde voeding klaar hebt liggen zoals druiven, wortels, bananen of appels. Zorg ervoor dat je groente dat wat meer werk kost van te voren al hebt klaargemaakt. Dan hoef je het alleen nog te koken/stomen of bakken wanneer je uit je werk komt.

3 Zorg ervoor dat ongezonde producten moeilijk te pakken zijn
Leg je ongezonde desserts achter in je koelkast, bewaar je koekjes in een koektrommel achter in je kast. Zet die gezellige bak met MM’s weg en zoek ook een nieuwe functie voor je droppot.

4 Werk voor je voeding
Pak geen zak chips of pak koek, maar pak een klein bakje of 1 koekje en leg de rest weg. Zo moet je opstaan (bewegen) om meer te krijgen en stop je minder snel dingen ongemerkt in je mond.

5 Geef je gezonde voeding nieuwe namen
Denk niet aan gezonde voeding als gezond, want dan eet je er minder van. Nee denk in plaats daarvan aan verfrissend fruit of kleurige broccoli.

6 Denk abstract
Je kunt niet altijd controleren wat er om je heen gebeurt. Wanneer je wordt geconfronteerd met voeding denk dan niet aan de heerlijke geur en verleidelijke smaak. Nee denk aan de chemische kleur en de gekke vorm.

7 Maak een realistisch plan
Wanneer je van te voren weet dat je op een verleidelijke plek komt (een feestje met heerlijke hapjes) maak dan een plan. En laat dat plan niet uit je wilskracht bestaan, want dat is te moeilijk (vooral na een alcoholische versnapering). Zorg bijvoorbeeld dat je van te voren eet en je buik gevuld is voordat je op het feestje aankomt of spreek met jezelf af dat 1 hapje per uur mag.

8 Ken je zwakke plekken
Wanneer jij jouw zwakke plek kent dan kun je een plan maken. Pak je altijd een reep wanneer je in de rij voor de supermarkt staat? Zoek een gangpad waar je niet naast het snoep staat. Neem je altijd iets lekkers als je een tankstation binnen gaat? Betaal dan buiten via de automaat zodat je niet meer naar binnen hoeft.

9 Eet bewust
Wat je ook eet, zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid. Geef aandacht aan hoe lekker je eten is en laat je niet afleiden door je telefoon of ipad. Wanneer je mindful eet dan is de kans groter dat je minder grote porties neemt.

Het boek van Traci Mann is in het Engels te verkrijgen bij Bol.com.

www.psychologytoday.com