Geluk

5 vragen om aan jezelf te stellen als jij jouw verleden niet los kunt laten

Een goedkope en simpele manier om symptomen van depressie te bestrijden

Het verleden loslaten kan moeilijk zijn wanneer oude tijden veel herinneringen bevatten van mensen en momenten die je ooit hebt gekend. Maar we moeten verder gaan met ons leven wanneer we een gelukkige toekomst willen. Blijven hangen in het verleden zorgt ervoor dat je vast zit en kan zelfs zorgen voor depressies, aangezien we het verleden nooit terug kunnen krijgen.

Het verleden kan ons waardevolle en harde lessen bieden, maar daar blijven hangen betekent dat we ons leven op pauze zetten. Wanneer je merkt dat je wenst dat alles was zoals het vroeger was of dat je een wrok koestert door de dingen die zijn gebeurd in het verleden en jij je verleden niet kunt loslaten dan kun jij jezelf onderstaande 5 vragen stellen:

1 Leef ik in het heden of in het verleden?
Om vast te zitten in het verleden moeten we onze gedachtes en emoties laten afdwalen naar tijden die ooit zijn geweest. Dus om het verleden los te kunnen laten moeten we ons focussen op het heden zodat we kunnen genieten van alles wat het leven ons heeft te bieden. Je kunt jezelf niet dwingen om te houden van je huidige leven, maar je kunt wel beginnen met het erkennen van de waarde van je huidige leven. Zodat je toekomst er rooskleuriger uitziet dan nu.

2 Sta ik nog steeds achter dezelfde dingen als toen?
Wanneer we ouder worden zullen onze principes en ons geloof in dingen veranderen. Nieuwe ervaringen brengen nieuwe inzichten en zorgen ervoor dat we twijfelen aan dingen die eerst zo duidelijk leken. Als je vindt dat het tijd is om je verleden achter je te laten, denk dan aan hoe veel je bent gegroeid de afgelopen jaren. Hoe je de dingen anders ziet nu je ouder en wijzer bent.

Nu je weet dat je niet meer dezelfde persoon bent als toen, zou je toch terug willen gaan naar je vroegere zelf? Denk hieraan als je het moeilijk vindt om je verleden los te laten.

3 Zijn er nog dingen die ik moet leren van mijn verleden?
Vraag jezelf af waarom je terug blijft gaan naar het verleden. Wanneer je merkt dat je vaak terug gaat naar het verleden dan is dit waarschijnlijk omdat hier zaken zijn die niet zijn afgerond. Vraag jezelf af of je al je lessen hebt geleerd van je verleden die kon leren.  Of zijn er nog dingen over waar je nog niet van hebt geleerd.

4 Ben ik uitgeleerd?
Wanneer je merkt dat een bepaalde situatie zich blijft herhalen in je leven dan kan het zijn dat je een les nog niet hebt geleerd en dat het leven jou deze les blijft sturen totdat je er van leert. Kan het zijn dat jij de les nog niet hebt geleerd en dat dit misschien de reden is dat bepaalde patronen uit het verleden zich blijven herhalen?

5 Hoe voel jij je over het verleden?
Heb je het gevoel dat jouw verleden je heeft geholpen of voel jij je beschadigd door je ervaringen uit het verleden? Het leven gaat over  percepties en misschien moet jij de manier waarop je denkt over je verleden veranderen om het achter je te kunnen laten.

Je toekomst wacht op je, dus laat kostbare momenten niet verloren gaan omdat je niet in staat bent om te genieten van het nu omdat je verleden in de weg zit. Geniet van vandaag en wees het verleden dankbaar voor wat het je heeft geleerd.

www.powerofpositivity.com