Gezond gewicht Gezondheid

De 10 grootste fouten als het gaat om afvallen

10 meeste gemaakte fouten bij afvallen

Afvallen, het klinkt zo makkelijk. Je verbrandt meer calorieën dan je inneemt en je valt af. Maar iedereen die wel eens heeft geprobeerd om een aantal kilo’s kwijt te raken weet dat het niet zo makkelijk ligt. Onderstaand zie je 10 fouten die de meeste mensen die willen afvallen wel eens hebben gemaakt.

1 Te veel eiwitten nemen
Eiwitten zijn belangrijk en ze geven je lang een verzadigd gevoel. Handig dus als je wilt afvallen. Maar wanneer je te veel eiwitten eet wordt dit opgeslagen als vet. Kijk daarom uit voor repen met veel eiwitten of voor eiwitten shakes, ze bevatten namelijk ook vaak veel suiker.

2 Niet voldoende groente eten
De meeste van ons halen de 2 ons groente per dag niet eens, maar groente zorgen ervoor dat je makkelijker gewicht kwijt raakt. Zorg er daarom voor dat je groente verwerkt in elke maaltijd of het nou een tomaatje is wat je ’s ochtends door je ei roert of een lekkere laag spinazie die je op je broodje kipfilet legt, eet je groente.

3 Het gewichtsverlies overschatten
De meeste mensen verliezen makkelijk gewicht wanneer ze net beginnen met afvallen. Vaak is dit vooral vocht, laat je daarom niet ontmoedigen als het later niet meer zo snel gaat als in het begin.

4 Een flink glas vruchtensap als ontbijt nemen
De meeste vruchtensappen zorgen ervoor dat je bloedsuiker stijgt, waardoor je later honger krijgt en te veel gaat eten. Probeer daarom ook eiwitten en vezels voor je ontbijt te nemen.

Gerelateerd: Zo ziet een gezond ontbijt eruit

5 Sporten gebruiken als excuus om veel te eten
Een recente studie wijst uit dat mensen die verteld werd dat ze 1,6 km moesten wandelen als sport, daarna bijna 2 keer zoveel aten als de mensen die werd verteld dat ze die 1,6 km liepen als ontspanning.

6 Overschatten hoeveel tijd je hebt
Op sommige dagen is het nog niet zo makkelijk om een half uurtje vrij te maken om te sporten. Daarom is het goed om een plan B te hebben. Want zelfs een YouTube filmpje van 10 minuten kan er al voor zorgen dat je niet terugvalt.

7 Altijd dezelfde routine volgen
Je kunt niet altijd precies dezelfde oefeningen doen en dezelfde resultaten verwachten als in het begin. Om betere resultaten te krijgen kun je het FIT principe volgen: Varieer met de Frequentie, Intensiteit of Tijd.

8 Krachttraining negeren
Veel vrouwen doen vooral cardio en slaan krachttraining over. Maar je hebt juist krachttraining nodig om je stofwisseling op gang te houden.

9 Toegeven aan je vermoeidheid
Een fantastisch excuus om niet te sporten: “Ik ben te moe”. Maar houd je zelf gewoon voor de gek, zeg tegen jezelf dat je maar 10 minuten gaat hardlopen en zodra je bezig bent zul je vanzelf meer energie krijgen en langer gaan.

10 Te weinig slapen
Trek en honger hormonen zijn nauw verbonden met hoeveel slaap je krijgt. Te kort slaap zorgt ervoor dat je energie nodig hebt en de kans is groot dat je dit gaat halen uit (slechte) voeding.

Gerelateerd: Waarom afvallen vaak niet lukt

www.health.com