Gezond gewicht Gezondheid

Zo ziet een gezond ontbijt eruit

Zo ziet een gezond ontbijt eruit

Een goed ontbijt betekent een goed begin van de dag! Neem je ontbijtbordje en deel dit op in drieën. Een derde zou gevuld moeten zijn eiwitten, een kwart met langzame koolhydraten en een derde met groente en of fruit. Zorg er daarnaast voor dat je gezonde vetten toevoegt aan je ontbijt en je hebt een ontbijt wat je voor de hele dag energie geeft en wat je bloedsuiker spiegel stabiel houdt, zodat je minder trek hebt in dat koekje aan het einde van de ochtend.

Fruit
Voor veel vitamines, antioxidanten en vezels is het goed om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten. Vers fruit uit het seizoen is het beste omdat dit de meeste voedingsstoffen bevat. Bevroren fruit kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld een smoothie van te maken.

Eiwitten
Begin de dag met een eiwitrijke maaltijd en je bent minder snel geneigd om een paar uur later iets zoets te snacken. 1 of 2 gekookte of gepocheerde eieren zijn een goede keus voor je ontbijt. Niet alleen bevatten eieren veel eiwitten, ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. Je kunt ook voor ongeveer 200 gram ongezoete yoghurt of kwark, een stukje kaas of een handje rauwe, ongezouten noten en zaden kiezen.

Koolhydraten
Koolhydraten geven ons ’s ochtends de energie die we nodig hebben om de dag te starten, maar vermijd snelle koolhydraten zoals ontbijtgranen met suiker of witbrood. Kies in plaats daarvan voor zuurdesembrood of roggebrood. Je kunt ook kiezen voor havermout, quinoa of lekkere boekweit-pannenkoekjes.

Groente
We horen 200 gram groente per dag te eten. Maar eigenlijk is dit de minimale hoeveelheid als je genoeg vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten wilt binnenkrijgen. Om ervoor te zorgen dat je gedurende de dag voldoende groente eet kun je ’s ochtends al wat groente aan je ontbijt toevoegen. Een paar groene asperges, wat flinke champignons of spinazie smaken heerlijk bij je eitje in de ochtend.

Vetten
Een goed ontbijt bevat ook goede vetten. Een paar plakjes avocado zijn perfect. Niet alleen bevat avocado goede vetten, het bevat ook nog eens veel vezels en vitamines en mineralen. Je kunt ook een handje rauwe ongezouten noten nemen om ervoor te zorgen dat jij je dag begint met gezonde vetten.

Eet smakelijk!

www.bodyandsoul.com