Relaties

7 signalen dat jullie relatie in gevaar is

7 signalen dat jullie relatie het misschien toch niet gaat redden

Jullie praten wel maar communiceren niet
Jullie communicatie hoeft echt niet altijd diep en betekenisvol te zijn. Maar het is wel een signaal wanneer je met je partner niet meer verder komt dan gesprekken over bijvoorbeeld het weer of over wat jullie die avond gaan eten. Wanneer jullie niet meer praten over dingen die jullie dwars zitten, over jullie relatie, over jullie dromen of andere belangrijke zaken dan kun je een afstand tussen jullie samen creëren. Probeer daarom te blijven praten en luisteren (!) naar elkaar.

Jullie zijn het oneens over of jullie kinderen willen
Je hebt dit onderwerp waarschijnlijk besproken voordat jullie echt serieus werden, maar gevoelens kunnen veranderen. Misschien heb je het idee dat kinderen je toch in de weg staan van je carrière of wil je partner het na een aantal pogingen om zwanger te worden opgeven. Probeer jezelf te verplaatsen in de ander, zoek uit waarom de ander geen kind wil en wat zijn of haar argumenten zijn. Overredingskracht is het antwoord niet, want het is oneerlijk om iemand over te halen om wel of geen kinderen te willen.

Jullie spenderen steeds minder tijd samen
Je hoeft niet 24 uur per dag samen te zijn, maar je zou je vrije tijd wel samen moeten willen doorbrengen en het met je partner leuker moeten vinden dan met iemand anders (oké meestal dan). Het is natuurlijk helemaal prima om zelf een goed boek te lezen, met vrienden wat te gaan doen, te sporten of iets anders wat je alleen zonder je partner doet. Maar zorg er wel voor dat deze activiteiten geen vlucht zijn van je partner, zelfs tot het punt waarop je opgelucht bent om niet samen te zijn. Door regelmatig samen tijd in te plannen om leuke dingen te doen heeft je relatie een veel grote kans van slagen.

Je werkt niet hard genoeg voor je relatie
Beide partners moeten evenveel werk in een relatie steken om de relatie te laten werken.  Één persoon kan het niet alleen. Als je geen motivatie meer hebt om aan je relatie te werken dan moet je eens kijken naar de redenen waarom niet. Vaak is het gebrek aan motivatie een teken dat er iets is verloren in een relatie, maar dit betekent niet dat je het niet terug kan vinden! Probeer erachter te komen wat ervoor zorgt dat je niet meer gemotiveerd bent en probeer hier samen aan te werken.

Je hebt geen respect voor elkaar
Het kan beginnen met: “Je hebt de afwas niet gedaan”, wat verder kan gaan in algemeen kritiek: “Je helpt nooit in het huishouden”, wat kan eindigen in persoonlijk kritiek: “Je bent een egoïstische luie slons”. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag maar het zorgt er wel voor dat jullie relatie langzaam afbrokkelt. Wanneer jullie elkaar naar beneden halen dan zijn jullie misschien geen goede match voor elkaar. Wanneer je geen respect meer hebt voor de ander dan wordt het lastig om die persoon nog aardig te vinden, laat staan dat je nog van die persoon kan houden. Probeer deze tendens te stoppen en beiden te werken aan het terugkrijgen van het respect voor elkaar om zo jullie relatie te redden.

Jullie vrijen niet meer met elkaar
Het is logisch dat jullie niet meer zoveel seks hebben als toen jullie net samen waren. Het is ook niet gek dat jullie door periodes gaan waarin jullie je minder tot elkaar aangetrokken voelen, wanneer een partner ziek is of wanneer jullie door omstandigheden erg druk zijn dan kan jullie seksleven even naar de achtergrond verschuiven. Maar als jullie nooit meer intiem zijn met elkaar dan kun je jezelf afvragen hoe dit kan. De reden dat jullie ooit bij elkaar zijn gekomen was niet om op een gegeven moment alleen maar huisgenoten of zakenpartners te zijn.

Jullie hebben altijd ruzie over dezelfde onderwerpen
Het komt vaker voor dat stellen over een terugkerend onderwerp ruzie krijgen, maar op een gegeven moment moet er water bij de wijn worden gedaan om zo een eind te maken aan deze terugkerende ruzie. Soms moet je geven en nemen om zo je relatie te redden.

www.rd.com