Relaties

6 Manieren van bedrog binnen een relatie die niets met vreemdgaan te maken hebben

signalen narcist

In een relatie is het enorm moeilijk om samen verder te gaan als de ene partner de ander heeft bedrogen met iemand anders. Maar vreemd gaan is niet de enige manier waarop een partner een relatie kan saboteren.

1 De relatie verwaarlozen
Relaties zijn levende dynamische dingen. Ze hebben elke dag zorg en aandacht nodig. Er zijn zo veel stellen die denken dat wanneer ze eindelijk een fantastische partner hebben gevonden, alles vanzelf gaat. Dus in plaats van quality time en communicatie prioriteit binnen een relatie te geven, komt de relatie steeds meer op de achtergrond te staan. Je relatie zal niet groeien als je er alleen tijd in investeert wanneer het jou uitkomt. Je partner heeft meer nodig (en is het ook waard) dan hem alleen de tijd te geven die je over hebt.

2 Jezelf laten gaan (mentaal en fysiek)
Sommige stellen bereiken zo’n mate van comfort in hun relatie dat ze stoppen met het zorgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Dit kan betekenen dat ze stoppen met sporten of te veel ongezond gaan eten of het kan betekenen dat ze zich niet meer persoonlijk ontwikkelen. Wanneer we niet meer ons best doen om de beste versie van onszelf te blijven dan brengen we minder plezier en genoegdoening in de relatie. Dichtbij je partner staan betekent ook dichtbij jezelf staan en de waarde van jezelf in blijven zien.

3 Je relatiestatus belangrijker vinden dan de kwaliteit van je relatie
Single zijn kan zo beangstigend klinken dat mensen er alles voor over hebben om hun relatie te behouden, zelfs als deze niet meer bevredigend is. Probeer jezelf van tijd tot tijd af te vragen of jouw relatie nog wel bevredigend is en als dit niet zo is, vraag jezelf dan af wat er moet veranderen om relatie weer goed te krijgen.

4 Je partner (onbewust) misbruiken
Het is makkelijk om in een bepaalde routine van afhankelijkheid van je partner te vallen. Je begint onbewust te verwachten van je partner dat hij je gelukkig maakt. En dit kan je partner leegzuigen want het veroorzaakt een ongelijkheid in een relatie. Één persoon schiet in de ‘geven’ modus en de ander in de ‘nemen’ modus. Wanneer de verantwoordelijkheid voor ons geluk in eigen hand nemen dan halen we deze verantwoordelijkheid weg bij onze partner. Op deze manier halen we heel veel gewicht van iemands schouders.

5 Je haalt de ander naar beneden
Een hele schadelijke manier waarop mensen reageren op angst en onzekerheid is door anderen naar beneden te halen. Iemand anders naar beneden halen kan liggen in de toon van je stem, je gezichtsuitdrukking of door de woorden die je gebruikt: we laten de andere persoon minder voelen. Voorbeelden van iemand naar beneden halen kunnen zijn:
“Wat is er mis met jou?”
“Je bent net als je moeder”
“Wees een echte vent”
“Je bent knetter gek”
“Je bent zo afhankelijk”
Door te leren om je gevoelens te uiten en je kwetsbaar op te stellen kun je voorkomen dat je elkaar naar beneden haalt. Er is kracht, moed en een veilige omgeving nodig voor nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen. En door elkaar naar beneden te halen wordt er steeds een stukje veiligheid en intimiteit in de relatie weggehaald.

6 Je partner proberen te veranderen
Het is een natuurlijk proces dat je na verloop van tijd verandert. Maar met duidelijke en liefdevolle communicatie hoeft deze verandering geen bedreiging voor je relatie te vormen. Maar het is wel gevaarlijk als jij probeert om je partner als persoon te veranderen. Door dit te doen stuur jij de boodschap naar je partner dat hij nu niet goed genoeg is en dat je meer van hem houdt als… Dit is liefde die komt met voorwaarden. Wanneer jij probeert om iets te veranderen van je partner (zijn garderobe, vrienden, de manier waarop hij praat of zijn carrière) dan zeg je eigenlijk dat je pas van hem kan houden als hij wordt zoals jij wilt dat hij wordt. Dit zet iemand in een moeilijke hoek, want hij wordt gedwongen om te kiezen tussen zijn authentieke zelf en zich geliefd voelen door zijn partner.