Relaties

10 geheimen voor het hebben van een goede relatie

10 geheimen van een goede relatie

Wat is nou het geheim van een goede relatie. Onderstaand zie je 10 voorbeelden van gedrag van partners die niet alleen bij elkaar blijven, maar die gedurende de tijd zelfs dichterbij elkaar komen te staan:

1 Ze delen geen privé informatie met anderen zonder dat de ander dit weet of toestemming heeft gegeven
Partners die respect hebben voor elkaars geheimen en kwetsbaarheden houden dit onder elkaar. Ze vertellen anderen geen dingen over elkaar. Het respecteren van individuele grenzen resulteert in wederzijds vertrouwen.

2 Ze zijn dapper genoeg om open tegen elkaar te zijn
Het is soms moeilijk om je emoties te delen met je partner. Je kunt bang zijn dat je hem kwijtraakt of pijn doet. Maar onopgeloste boosheid, verwarring, zorgen of angst kunnen op den duur meer schade berokken wanneer deze emoties niet worden gedeeld. Helaas houden veel mensen hun gevoelens voor zichzelf, bang voor de reactie van de ander. Ze proberen dan de issues in hun eigen hoofd op te lossen in plaats van dat ze het met hun partner proberen op te lossen.

Stellen die weten en accepteren dat alleen de dingen die worden uitgesproken en worden gezien echt worden opgelost zetten hun schaamte en angst opzij om samen tot een oplossing te komen. Ze willen weten hoeveel schade er aan een relatie is berokkend wanneer er is iets is gebeurd. Ze weten dat net doen alsof de problemen er niet zijn er op de lange termijn voor zorgt dat de problemen alleen maar groter worden.

3 Ze respecteren elkaars wensen en verlangens
Er is geen enkel koppel wat altijd op het zelfde moment precies het zelfde wil. Of het nu gaat om zin in seks, sociale verplichtingen, familie bijeenkomsten of hobbies. Maar in een goede relatie weet je dat het geven en nemen is. Ze weten dat ze niet altijd krijgen wat ze willen.

4 Ze houden zich beiden aan de regels die ze hebben afgesproken
Elk koppel heeft zijn eigen regels en waarden binnen een relatie. Of er nu afgesproken is dat er niet wordt vreemd gegaan of dat ze altijd samen avondeten wanneer het mogelijk is. In een goede relatie houdt men zich aan deze ‘regels’ en bespreken ze het samen wanneer het tijd is om dingen te veranderen.

5 Ze voelen elkaars pijn
Zelfs wanneer de relatie in zwaar geweer is geven stellen in goede relaties nog steeds om elkaars pijn. Wanneer het probleem tussen hen is opgelost zullen ze proberen om de pijn bij hun partner weg te halen, zelfs als die is veroorzaakt door iets wat tussen hen is gebeurd. Er is oprecht gevoel en ze vinden het oprecht erg als hun partner pijn heeft.

6 Ze vertrouwen elkaars goede intenties
Iedereen is op tot een bepaalde hoogte egoïstisch en heeft een eigen ego. Maar mensen die elkaar vertrouwen weten dat hun partner het altijd goed met hen voort heeft. Beide partners steunen elkaars recht om zo nu en dan egoïstisch te zijn, maar ze weten ook dat hun partner deze verlangens opgeeft wanneer de ander in moeilijkheden zit.

7 Ze weten dat hun partner ze opvangt in tijden van stress of crisis
Iedereen kan wel eens in elkaar storten door stress of omstandigheden. In goede relaties is de partner dan direct de gene die ander steunt en helpt. Ze weten dat ze op elkaar kunnen leunen als dit nodig is. Ze weten dat ze proberen om beide sterk te zijn, maar als de ander op een gegeven moment even wat zwakker is dan helpen ze elkaar.

8 Ze houden na een ruzie nog meer van elkaar
Na een ruzie kunnen wrok en cynisme een wig tussen twee partners drijven, 2 dingen die een enorme bedreiging vormen voor een relatie. Wrok en cynisme creëren muren en zelfbescherming. Stellen met een goede relatie zorgen dat ze na elk conflict leren van hun fouten en zo hun relatie weer een stukje verbeteren en dichter bij elkaar komen. Ze zijn bereid om de ruzie achter zich te laten en begrijpen elkaar weer een beetje beter.

9 Ze gaan ervoor
Stellen in een goede relatie willen elkaar niet kwijtraken. Ze willen geen grote risico’s nemen die ervoor kunnen zorgen dat hun relatie in gevaar komt. Elke relatie kent zijn ups en downs maar mensen die echt van elkaar houden lopen niet wanneer het moeilijk wordt weg en sluiten elkaar niet buiten wanneer de relatie in zwaar geweer is. Wanneer dingen moeilijk zijn doen ze nog harder hun best voor hun relatie.

10 Ze halen elkaar niet naar beneden
Stellen in een goede relatie kennen elkaars onzekerheden en zelfkritiek. Ze zullen de andere nooit beschaamd laten voelen. Wanneer een partner zich down voelt dan steunt de ander hem of haar en ze zullen elkaar nooit voor gek zetten of niet serieus nemen.

www.psychologytoday.com