Hooggevoelig

14 eigenschappen van hooggevoelige mensen

14 eigenschappen van hooggevoelige mensen

Heb jij ook het idee dat jij je dingen meer aantrekt dan andere mensen? Maak jij je regelmatig zorgen over hoe andere mensen zich voelen? Ben jij liever in een rustige omgeving? Als dit jou bekend voorkomt dan kan het zijn dat je misschien hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid komt best vaak voor, maar toch zijn hooggevoelige mensen nog steeds in de minderheid. Maar hooggevoeligheid komt vaak samen met een aantal zeer positieve karaktertrekken. Lees verder voor 14 eigenschappen die hooggevoelige mensen vaak hebben:

1 Ze voelen intenser 
Een van de eigenschappen van hooggevoelige mensen is dat zij intenser voelen dan andere mensen. “Ze denken op een zeer diep en intens niveau na over dingen”, zegt Ted Zeff auteur van The Highly Sensitive Person’s Survival Guide. Hij vertelt de HuffingtonPost: “Ze zijn zeer intuïtief en kijken zeer diep in zichzelf om dingen uit te vogelen”.

2 Ze reageren sterker op anderen
Mensen die hooggevoelig zijn zullen sterker reageren in bepaalde situaties. Ze zullen bijvoorbeeld meer empathie hebben en zich sneller zorgen maken over de problemen van een vriend.

3 Ze horen waarschijnlijk regelmatig: “Neem het niet zo persoonlijk” en “Waarom ben je zo gevoelig”
Afhankelijk van de cultuur, is gevoeligheid een negatieve of positieve eigenschap, legt Zeff uit. Zeff zegt dat de mannen die hij interviewde in Thailand of India nauwelijks werden gepest met hun gevoeligheid terwijl de mannen die hij interviewde in Noord-Amerika hier wel regelmatig mee werden gepest. “Dus veel is cultureel bepaald, dezelfde persoon aan wie gezegd wordt dat hij te gevoelig is, zal in een andere cultuur juist worden geprezen om zijn gevoeligheid”, zegt Zeff.

4 Ze sporten liever alleen
Hooggevoelige mensen hebben de neiging om teamsporten te vermijden omdat ze het gevoel hebben dat daar iedereen naar ze zal kijken. In de onderzoeken die Zeff heeft gedaan kwam naar voren dat de meeste hooggevoelige mensen liever individuele sporten beoefenden als rennen of fietsen.

5 Het duurt langer om beslissingen te maken
Hooggevoelige mensen zijn zich meer bewust van details en subtiele hints en hierdoor kan het zijn dat het lastiger is om beslissingen te maken. Ook als er geen ‘goed’ of ‘fout’ beslissing gemaakt hoeft te worden, bijvoorbeeld over de smaak van een ijsje, zullen hooggevoelige mensen langer over hun keuze doen. Als je in de toekomst meer tijd nodig hebt om over dingen na te denken om een beslissing te kunnen nemen, vraag hier dan om als het mogelijk is.

->9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

6 Ze trekken het zichzelf meer aan als ze een ‘verkeerde’ beslissing hebben genomen
Ken je dat oncomfortabele gevoel wanneer jij je realiseert dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Voor hooggevoelige mensen is dit gevoel nog sterker omdat zij het zichzelf nog meer aantrekken.

7 Ze letten erg op details
Hooggevoelige mensen zijn de eerste die de details in een kamer, de nieuwe schoenen die je draagt of  dat je naar de kapper bent geweest zullen opmerken.

8 Niet alle hooggevoelige mensen zijn introvert
Ongeveer 30 procent van alle hooggevoelige mensen zijn extravert. Vaak is dit het geval als ze als kind waren opgegroeid met veel mensen om zich heen en dus hebben geleerd om interactie met mensen te hebben.

9 Ze passen goed in een team
Omdat hooggevoelige mensen vaak diep over dingen nadenken zijn ze gewaardeerde medewerkers en collega’s.

10 Ze zijn gevoeliger voor zenuwen en depressie als ze een aantal negatieve ervaringen hebben meegemaakt
Als je een aantal slechte ervaringen hebt gehad in je leven, vooral toen je jonger was, dan voel jij je vaak niet zo veilig in de wereld, thuis of op school. Maar niet alle hooggevoelige mensen ontwikkelen hierdoor een depressie of voelen zich nerveus, een veilig omgeving kan je hier erg goed voor behoeden. Ouders van hooggevoelige mensen moeten zich goed realiseren dat ze fantastische kinderen hebben, maar dat ze op een bepaalde manier behandeld dienen te worden. Je kan ze niet te veel beschermen maar je kunt ze ook niet te weinig beschermen. Het is lastig maar het is belangrijk dat ze voldoende vrijheid krijgen om zelfvertrouwen te ontwikkelen en zich toch beschermd voelen.

->Wat meer mensen zouden moeten weten over hooggevoeligheid

11 Dat irritante geluid is vaak nog irritanter voor een hooggevoelig persoon
Niemand houdt van irritante geluiden, maar hooggevoelige mensen zijn nog gevoeliger voor chaos en geluid. Dit komt omdat ze eerder overweldigd en overprikkeld worden door te veel activiteit.

12 Gewelddadige films zijn vaak te heftig
Omdat hooggevoelige mensen zo empathisch en zo snel overprikkeld zijn, zijn gewelddadige films vaak te heftig.

13 Ze huilen snel
Het is belangrijk voor hooggevoelige mensen dat zij zichzelf in een omgeving bevinden waar het niet erg is en ze zich niet hoeven te schamen over het feit dat ze snel huilen. Als hun omgeving zich realiseert dat dit is wie ze zijn, dat ze snel huilen, en dit accepteert dan zullen ze zich niet zo schamen.

14 Kritiek komt veel harder binnen
Hooggevoelige mensen reageren heftiger op kritiek dan andere mensen. Als resultaat zullen ze manieren ontwikkelen om kritiek te vermijden (zodat er niets meer te bekritiseren valt). Dus als eerste kritiek op zichzelf hebben of de bron van het kritiek helemaal vermijden. Andere mensen kunnen kritiek uiteindelijk van zich af laten glijden, hooggevoelige mensen voelen deze kritiek veel dieper.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

->12 dingen die je als hooggevoelig persoon nodig hebt

www.huffingtonpost.com