Hooggevoelig

Wat meer mensen zouden moeten weten over hooggevoeligheid

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Vind jij chaos ook verschrikkelijk? Heb je een hekel aan harde geluiden? Kan kunst je raken en zijn felle lichten vaak te veel? Of ben je nog een week (oké een maand) van slag als iemand een klein beetje onbeleefd tegen je was? Dan ben je niet a-sociaal, saai of een aansteller. Nope, je bent waarschijnlijk ‘gewoon’ hooggevoelig (hsp).

Hooggevoelige mensen voelen zich snel geïsoleerd omdat ze het lastig vinden om op dezelfde manier als anderen te kunnen genieten van bepaalde taken of activiteiten. Dit komt echt niet omdat jij als hsp’er lastiger dan anderen bent. Recent onderzoek naar hooggevoeligheid toont aan dat de chemie in het brein van een hsp’er gewoon iets anders werkt. Zij hebben namelijk een verhoogde bloedstroming in de gebieden die emoties, bewustzijn en empathie verwerken. Dus hoewel het soms lastig kan zijn om zo gevoelig te zijn is het goed om te begrijpen dat dit gewoon te maken heeft met de manier waarop je brein werkt.

-> 12 dingen die mensen die hooggevoelig zijn nodig hebben

Als hsp’er ben je extra gevoelig voor interne en externe prikkels en denk je waarschijnlijk net wat dieper na over alles dan de gemiddelde persoon. Uitgescholden worden in het verkeer kan een hsp’er nog uren laten trillen. Wanneer een hsp’er een heftige en overweldigende taak op zijn of haar werk krijgt toegewezen dan kan dit zorgen voor een kleine zenuwinzinking. Maar aan de andere kant kan het beeld van een opa die met zijn kleinkinderen aan het spelen is of een onverwacht compliment een hsp’er bijna tot tranen roeren.

-> 9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

Vanuit fysiek standpunt kunnen geluiden, lichten, drukte, fysieke pijn, te veel suiker of koffie, niet voldoende slaap of zelfs een hongergevoel een hsp’er compleet van slag maken. Wanneer een hsp’er één van deze bovenstaande dingen ervaart wordt het enorm moeilijk om zich te concentreren of om zich comfortabel te voelen in zijn of haar omgeving.

Sommige hsp’ers kunnen het parfum van een vreemde bijna niet verdragen of moeten altijd een zonnebril buiten dragen omdat het licht anders te fel is voor hun ogen. Misschien gaan ze op een feestje eerder naar huis omdat het ze te veel wordt of soms zijn ze het liefst alleen om zo alle prikkels van de afgelopen tijd te kunnen verwerken. Elke hsp’er is anders…

Maar er zitten ook positieve kanten aan hooggevoeligheid! Want hsp’ers zijn over het algemeen zeer empatisch, creatief, verantwoordelijk, passievol, oprecht en goede luisteraars.

Hsp’ers hebben gewoon wat meer rust en tijd voor zichzelf nodig om op te laden dan anderen. Niks mis mee, er dus helemaal niets mis met je als jij hooggevoelig bent. Accepteer het feit dat je zo gevoelig bent en leer hoe jij het beste om kunt gaan met jouw gevoeligheid.

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Wil je meer lezen over Hooggevoeligheid? Dan is het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Dr. Elaine N. Aron zeker een aanrader.

-> Waarom empatische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn

mindbodygreen.com