Geluk

Waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn

Waarom empatische mensen dichtklappen

Gevoelige en empathische mensen reageren sterk op hun omgeving en ze hebben het feilloos door als mensen niet echt zijn. Ze hebben echte en betekenisvolle relaties nodig met andere mensen en ze voelen zich helemaal niet prettig bij mensen die nep zijn.

Dit is waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn:

Wanneer je heel gevoelig bent dan biedt onze wereld je heel veel uitdagingen en één daarvan is het omgaan met onechte mensen. Wanneer een empathisch persoon iemand ontmoet die niet oprecht is dan struikelen ze over hun woorden en kunnen ze niets meer uitbrengen.

-> 8 redenen waarom het voor vrouwelijke empaten lastig is om de juiste man te vinden 

Een empathisch persoon ziet recht door een nep persoon heen en alle alarmbellen gaan rinkelen. Ze weten ook dat deze ‘neppe’ personen niet persé slecht zijn, maar ze weten wel dat deze persoon nog veel ‘werk’ nodig heeft.

Onderstaand vind je veel voorkomende situaties die je als gevoelig persoon snel uitputten:

 • Iemand die doet alsof hij zacht en meegaand is om zo iedereen aan zijn kant te krijgen.
 • Iemand die zijn boosheid verbergt en overkomt als een vriendelijk persoon.
 • Iemand die zich onzeker en kwetsbaar voelt, maar die zich heel stoer en hard gedraagt.
 • Een persoon die op een bepaalde manier te hard zijn best doet, waardoor het totaal niet meer natuurlijk overkomt.
 • Iemand die neppe complimenten geeft om zo geaccepteerd te worden.
 • Iemand die de boel opleukt zodat mensen hem of haar leuker vinden.

Gevoelige mensen die ook nog eens heel empathisch zijn reageren vaak als volgt:

 • Deze mensen proberen te vermijden, niet omdat ze iets verkeerds hebben gedaan maar omdat je de rillingen van ze krijgt.
 • Het lukt je gewoon niet om normale zinnen te maken, je blijft maar stotteren. Daarnaast vergeet je belangrijke details die je eigenlijk had willen zeggen.
 • Je wordt bevangen door een heel groot gevoel van ongemak en onbehagen. En hoe langer je in die persoon zijn buurt bent, hoe sterker dit gevoel wordt.
 • Je letterlijk ziek voelen als je in de buurt van iemand bent geweest die al je energie uit je heeft getrokken.
 • Je vervolgens schuldig en verward voelen wanneer je niet in staat was om een normaal en aardig gesprek met deze persoon te voeren.
 • De neiging om zo hard en zo ver mogelijk weg te rennen!

Voor iemand die enorm empatisch is kan een ontmoeting met iemand die niet echt is alle energie weg laten stromen. Dit betekent niet dat ze een hekel aan die persoon hebben, maar omdat ze zo enorm gevoelig zijn kunnen ze sommige personen en situaties gewoon niet aan. Wanneer je hooggevoelig en empathisch bent dan kun je onderstaande dingen doen om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt in de buurt van mensen die niet echt zijn:

-> De top 7 karaktereigenschappen van zeer empathische mensen

Wees niet bang om nee te zeggen

Vaak vinden gevoelige mensen het lastig om nee te zeggen, omdat ze het gevoel hebben dat ze de ander dan laten zitten. Maar onthoud: als je nee tegen iemand zegt dan ben je geen slecht persoon! Het betekent gewoon dat je niet de hele wereld kunt pleasen. Door prioriteiten te stellen kun je belangrijke taken eerst doen en is het makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen. Gebruik je tijd en energie wijs, nee zeggen is echt niet het einde van de wereld!

Volg je hart

Als je zo empatisch bent heb je vaak het gevoel dat jee moet doen wat anderen willen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hele planeet en iedereen die erop woont. Maar, ook al heb je geweldige kwaliteiten, je bent geen superheld. Je kunt dus niet iedereen gelukkig maken en daarom is het zo belangrijk om te doen wat jij wilt, om jouw hart te volgen. Leef je eigen leven en doe wat jou gelukkig maakt en je zult zien dat je ook op deze manier veel mensen kunt helpen.

-> Voor iedereen die heel empathisch is, want dat is niet altijd makkelijk

Wees geen pleaser

Het iedereen naar de zin maken klinkt ideaal, maar de realiteit is dat het je uitput. Wanneer je probeert om het iedereen naar de zin te maken dan duw je jouw behoeftes en verlangens op de achtergrond en dit kan je compleet uitputten. Zorg eerst goed voor jezelf en dan kun je ook voor anderen zorgen. Want om voor anderen te kunnen zorgen heb je energie en positiviteit nodig!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Gerelateerd: 9 dingen die hooggevoelige mensen ongemerkt doen

Bron: Powerofpositivity.com Foto:www.hellofashionblog.com