Geluk

7 Manieren om (volgens de wetenschap!) meer geluk te ervaren

Hoe ademen je leven kan beteren

Tja, gelukkig zijn… het lijkt soms wel niet zo gemakkelijk te gaan. Als het zo makkelijk zou zijn dan zou de hele wereld een grote geluksbal zijn.  Maar gelukkig wagen wetenschappers zich ook aan het onderwerp ‘geluk’ en dankzij hun onderzoeken hebben wij wat praktische handvatten om gelukkiger te worden.

Onderstaand vind je 7 wetenschappelijke onderzochte manieren om weer een stukje gelukkiger te worden.

Heb je een spirituele of geloofsovertuiging? Doe er wat mee.
Hoewel religie alleen absoluut geen voorspeller van geluk is heeft een studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, uitgewezen dat mensen die actief met hun geloof bezig zijn gelukkiger zijn dan de mensen die wel een geloof hebben maar er niets mee doen. Dit betekent natuurlijk niet dat je religieus moet zijn om gelukkig te zijn, maar als je wel ergens in gelooft dan is het misschien goed om hier ook daadwerkelijk wat mee te doen.

Leg je mobieltje weg (en pak hem niet direct weer!)
Je zult begrijpen dat wanneer je 1,289 keer per minuut je telefoon checkt je meer gestrest bent en je een spanningsboog als dat van een kind van 2 hebt. Een studie van de Kent State University erkent dat dit inderdaad zo is (misschien in een iets andere bewoording). Onderzoekers deden onderzoek onder meer dan  500 studenten en frequent gebruik van mobieltjes werd geassocieerd met lagere cijfers, zenuwen en een minder geluksgevoel. Dus stop met om de minuut je telefoon te checken, het maakt je niet gelukkiger!

Wees niet afhankelijk van goedkeuring van anderen
Onderzoekers hebben de motivatie en tevredenheid van studenten die aan atletiek doen aan de Stanford University getest. Uit deze studie kwam naar voren dat interne factoren als mindfulness en zelfachting veel betere voorspellers van geluk waren dan externe factoren. Dus in plaats van te verwachten dat anderen je gelukkig maken moet je aan jezelf werken om gelukkiger te worden.

Geef geld uit aan ervaringen niet aan spullen
Wanneer je geld uitgeeft om je beter te doen voelen ga je dan te buiten aan ervaringen en niet aan dure hebbedingen. Een studie in Psychological Science wijst uit dat mensen die hun geld uitgeven aan doen in plaats van aan hebben, op de lange termijn beter af waren en zich gelukkiger voelden.

Eet groente en fruit
Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het eten van groente en fruit en geluk. Een resultaat dat volgens de onderzoekers niet alleen komt door sociaal economische factoren, beweging of gewicht. Met andere woorden, alleen al het eten van je groente en fruit maakt je gelukkiger.

Wees dankbaar
Dankbaarheid is een krachtige tool als het gaat om geluk. Onderzoek, gepubliceerd in Emotion, toont aan dat positiviteit en dankbaarheid je meer geluk geven.

Doe moeite om gelukkig te zijn
Het klinkt misschien wat overdreven, maar wanneer je probeert om gelukkiger te zijn – bijvoorbeeld door een van bovenstaande suggesties op te volgen- dan word je ook gelukkiger. Onderzoekers vroegen een groep mensen om naar ‘blije’ muziek te luisteren en aan één groep werd gevraagd of zij actief hun best konden om zich ook daadwerkelijk blijer te voelen. En dit werkte!

Er is uiteraard geen magische formule voor geluk maar met bovenstaande handvatten kun je er misschien weer een klein beetje geluk bij krijgen.

MindBodyGreen