Ontspanning

Waarom Noorwegen ook op jouw to do list moet staan!

Waarom Noorwegen bovenaan je to do lijst moet staan
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Afgelopen maart is Noorwegen verkozen tot het gelukkigste land ter wereld, aldus het world happiness Report 2017 van de VN. En na mijn reis door Noorwegen snap ik dit wel! Ik kreeg de kans om Noorwegen te ontdekken en die kans heb ik uiteraard met beide handen aangegrepen. Vanuit Amsterdam vlogen wij naar Bergen, een vluchtje van anderhalf uur dus je zit er zo.

Wij gingen in Bergen niet ‘gewoon’ ergens lunchen, maar we deden een food tour door de stad, aanrader! We gingen naar Söstrene Hagelin voor vissoep en viscakes (neem die vissoep als je in Bergen bent, dit is de lekkerste vissoep ooit!!). Söstrene Hagelin is een soort vissnackbar, met de beste producten, echt lekker! Vervolgens liepen we naar de haven, aan de haven heb je verschillende vismarkten (binnen en buiten) en overal kun je verse vis kopen. Van sushi, tot broodjes haring tot kreeft. Je keuze is enorm en het is echt een gezellig sfeertje!

De gekleurde huisjes in de haven van Bergen

Uiteraard liepen we ook nog even langs het ‘oude centrum’ van Bergen. Dit centrum is gebouwd in 1702 en alle houten gekleurde huizen staan er nog prachtig bij, bijzonder om te zien. Dit gedeelte van Bergen staat ook op de Unesco Wereld Erfgoed lijst.

’s Avonds hebben we gegeten bij Bare Vestland, dit was ook weer zo lekker. We kregen hier Noorse tapas. Verwacht heerlijke verse gerechten met vis en vlees, niet vet en super gezond. Wederom een aanrader als je in Bergen bent.

Onderweg van Bergen naar Haugesund

De volgende ochtend vertrokken wij naar Haugesund. Haugesund staat bekend om zijn haring en uiteraard hebben wij daar ook van genoten! Daarna was het tijd voor wat actie, in een ribboat scheurden we over het water (10 gillende meiden in boot is echt hilarisch :))! Met de ribboat gingen we naar een oude nederzetting van de Vikingen, leuk om te zien en vooral met kinderen leuk om heen te gaan.

Op de boot in Haugesund

’s Avonds gingen we dineren bij een oude vuurtoren, heel gaaf. Dit restaurant is ook een klein hotel en als de Koninklijke familie van Noorwegen in die regio is logeren ze hier. Kijk, als het goed genoeg is voor de koninklijke familie dan is het goed genoeg voor mij :). Wat weer een belevenis! Voor meer informatie kun je kijken op Hoyevarde lichthouse.

Even een Vikinghelm op in Haugesund

De volgende ochtend was het tijd om naar Stavanger te gaan. Wij verbleven in het Comfort Hotel Square. Een leuk hip hotel in het centrum waar ze om dagelijks op hun dakterras een Culinary Lookout organiseren. Hierbij krijg je de lekkerste hapjes uit de omgeving voorgeschoteld terwijl je een prachtig uitzicht hebt. Een hele leuke manier om de stad en de lokale gerechten te leren kennen. Stavanger heeft trouwens super schattige en hippe wijkjes, leuk om lekker doorheen te slenteren!

Heerlijke hapjes tijdens de culinary lokkout in Stavanger

Super schattige huisjes in Stavanger

Ook in Stavanger kun je weer heerlijk lunchen. Wij hebben gegeten bij Fisketorget in de haven. Ik weet niet wat het is, maar ook dit eten was goddelijk! De garnalen waren zo vers en de vissoep was to die for.

Verse garnalen in Stavanger

Na de lunch was het tijd om het eten rustig te verteren op een boottripje langs de Fjorden en dat is prachtig. De natuur van Noorwegen is adembenemend. Dit kun je niet uitleggen, dat moet je eigenlijk beleven. En gelukkig mochten wij het de volgende dag ook letterlijk beleven want we gingen hiken (mijn favoriet!). Wij gingen naar de top van de Preikestolen, deze fjord heeft een award gekregen voor het beste Fjord van Noorwegen. Wij vertrokken met de bus vanuit ons hotel naar de Preikestolen om half zes. Dat is even vroeg, maar wel een aanrader. Zo kun je in alle rust de Preikestolen beklimmen en genieten van het uitzicht.

Tijdens de hike op de Preikestolen

De Preikestolen beklimmen wat geweldig, dit was zelfs zo tof dat ik er een hele blog aan ga wijden. Want als je iets moet doen tijdens je reis naar Noorwegen dan is het dit!

Op de top (650 meter hoog) van de Preikestolen

4 dagen Noorwegen is natuurlijk veel te kort, daarom ga ik zeker nog eens terug. Want wat is Noorwegen een prachtig land. De mensen zijn vriendelijk, het eten is lekker en gezond, de natuur is overweldigend en er is ontzettend veel te doen. Ik heb deze 4 dagen een hele mooie balans gevonden tussen het bezoeken van hippe wijkjes in leuke steden en outdoor activiteiten terwijl ik kon genieten van de natuur. Noorwegen is dus zeker een aanrader!

Kijk voor meer informatie op www.visitnorway.nl

Lees hier het artikel van mijn hike op de Preikestolen

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie