Gezondheid Ontspanning

Hiken op de fjorden in Noorwegen is te gaaf!!

Noorwegen, wat een prachtig land. De natuur is adembenemend, het eten is heerlijk en de mensen zijn vriendelijk. Meer informatie over mijn reis door Noorwegen vind je in mijn andere artikel: Waarom een reis door Noorwegen op je to do list moet staan! Maar hier vind je mijn verslag van mijn hike op de Preikestolen. Wij verbleven in Stavanger, Stavanger is een mooie uitvalbasis om de fjorden te bezoeken. Het is een levendige stad waar voldoende te doen is en waar je heerlijk kunt eten.

Hiken in Noorwegen is goed georganiseerd, wat fijn is als je in een vreemd land in een onbekende omgeving de natuur intrekt. De verschillende hikepaden staan aangegeven met kleuren. Groen, blauw, rood en zwart waarbij groen het makkelijkste is en zwart het zwaarste, eigenlijk net als op de skipiste. Tijdens de hike zie je overal rode kruizen die de weg aangeven en wanneer bij een rood kruis bent moet de volgende al weer in je gezichtsveld staan. Zo kun je makkelijk je weg vinden. Dus ook als je geen ervaren hiker bent kun je met een gerust hart naar Noorwegen gaan.

De 3 meest bekende fjorden van Noorwegen zijn te bereiken via Stavanger: de Preikestolen, de Trolltunga (Trollentong) en de Kjerag. Op www.visitnorway.nl vind je alle informatie over de fjorden, de verschillende wandelroutes, hotels in de omgeving en vervoer naar de fjorden.

De Kjerag

De trollentong

De Preikestolen (De Preekstoel)

Maar goed wij deden dus de Preikestolen en we vertrokken om half zes in de ochtend. Dat is een aanrader want dan kun je in alle rust hiken. Omdat dit een bekende en populaire hike is kan het best druk worden in de loop van de dag. De hike begint rustig, het is af en toe wat klimmen en klauteren, maar dat is alleen maar leuk! Als je dorst krijgt dan kun je jouw flesje of beker vullen met vers bergwater wat naar beneden stroomt, zo leuk! Wij hebben flink doorgelopen, maar ook genoten van het uitzicht en onze fotomomentjes natuurlijk gepakt :). Toch hebben wij het gered om ongeveer in 1 uur en 45 minuten naar boven te lopen. Het is ongeveer 3,8 kilometer naar de top.

’s Ochtends vroeg onderweg nar de top

Even een slokje vers bergwater onderweg

Halverwege genieten van het prachtige uitzicht

Waarom Noorwegen bovenaan je to do lijst moet staan

Één van de vele meertjes die je tijdens je hike tegenkomt

Genieten van de tocht naar boven

Ik heb enorme hoogtevrees en ik dacht al dat ik goed weg zou komen, want er waren geen diepe afgronden en ik kon rustig genieten van het uitzicht. Tot we ongeveer 300 meter van de top waren… toen gingen we de bocht om en waren we dus bijna op 650 meter hoogte (das dus bijna 2 keer de Eiffeltoren he!) en kon je heel goed zien dat we zo hoog waren; hallo afgrond!! Toen durfde ik dus niet meer verder… gelukkig vonden mijn reisgenoten dat ik niet op mocht geven en heb ik doorgezet. Op een gegeven moment zei Marloes (één van de meiden die ook mee was) tegen mij dat ik alleen nog naar haar voeten mocht kijken en niet naar de afgrond. Zo schuifelde ik lekker verder terwijl ik deed alsof ik gewoon bij ons in Zaandam aan het lopen was.. Tot ik haar hoorde zeggen dat ik alleen nog maar naar haar rechtervoet mocht kijken terwijl ze voor me liep, die f*cking afgrond was dus zo dichtbij dat ik niet eens naar beide voeten kon kijken en het paadje was dus super smal. Maar ja ik moest doorzetten en uiteindelijk… was ik er opeens!!!

En wat een prachtig uitzicht, wat een mooie plek!! Ik heb niet zoals mijn reisgenoten allemaal prachtige foto’s genomen op het randje naast de afgrond, maar ik heb toch genoten hahaha. Terug was weer 10 minuutjes dezelfde ellende langs de afgrond maar daarna heb ik weer zo genoten. Wat is de wereld toch mooi en wat is het een belevenis om in Noorwegen te hiken. Ik kan je dit zo aanraden, het is een prachtig land en je bent na deze trip een ervaring voor het leven verder!

Hier zit Ranhilde van het uitzicht te genieten op de Preikestolen (ik durfde niet zo dicht bij de rand 🙂 )

Vlakbij het randje op 650 meter hoogte! 😉

Wil je ook naar Noorwegen om de prachtige fjorden te bekijken? Kijk dan voor meer informatie op www.visitnorway.nl of www.fjordnorway.com