Geluk

Verschillende manieren om iemand te steunen die rouwt

Verschillende manieren om iemand te steunen die rouwt

Soms is het moeilijk om te weten wat je moet zeggen tegen iemand die een groot verlies heeft meegemaakt. Als je merkt dat jij je onzeker voelt over wat je moet doen of zeggen als iemand rouwt dan vind je hieronder wat ideeën die je wellicht kunnen helpen.

1Namen
Wees niet bang om de naam van de persoon die is overleden te noemen. Het zal je vriend niet verdrietiger maken, het zal er misschien voor zorgen dat er tranen komen, maar dat mag. Het is vreselijk om het gevoel te hebben dat iemand waar je van houdt en die je hebt verloren niet meer genoemd wordt in gesprekken en herinneringen.

2 Vraagstelling
Vraag niet: “Hoe gaat het met je?”, want het antwoord is duidelijk. Het gaat namelijk niet goed. Dit is overigens ook een zin die mensen vaak gebruiken en is dus niet persoonlijk. Je kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het vandaag met je?”

3 Begrip
Het is moeilijk om iemand te helpen die zo veel verdriet heeft. Maar je zou iets kunnen zeggen als: “Je mag rouwen zo lang als je nodig hebt, maar je bent een sterk persoon en ik weet dat jij ook hier uiteindelijk je weg in zal vinden.” Deze opmerking geeft aan dat jij begrijpt dat er geen snelle of makkelijke oplossing is, maar het geeft ook aan dat jij er vertrouwen in hebt dat dingen uiteindelijk zullen verbeteren. 

4 Zoek contact
Zoek contact en laat weten dat je meeleeft. Je vriend of familielid heeft dit contact waarschijnlijk later zelfs meer nodig dan de eerste weken na het verlies. Neem af en toe contact op om gewoon even hallo te zeggen (desnoods zet je het op je kalender). Mensen die zo veel verdriet hebben vinden het vaak lastig om zelf contact te zoeken en hebben het nodig dat anderen het initiatief nemen. 

5 Bied hulp
Vraag niet: “Kan ik iets doen?” of “Als ik wat voor je kan doen moet je het zeggen”. Want dan verplaatst je de ‘last’ naar de rouwende persoon. Wees in plaats daarvan specifiek en concreet wanneer je hulp aanbiedt. Breng eten, doe boodschappen, regel alles voor de uitvaartverzekering, bied aan om de keuken op te ruimen of stof te zuigen. Soms kan hulp juist later fijner zijn, bijvoorbeeld wanneer de tuin moet worden gesnoeid of wanneer de garage moet worden opgeruimd. 

6 Luister
Oordeel niet. Het leven van je vriend is enorm veranderd. Jij zou misschien graag zien dat hij of zij verder gaat, maar je kunt dit proces niet versnellen of ervoor zorgen dat het überhaupt gebeurt. Geef je vriend de rust en de tijd die hij of zij nodig heeft.