Gezondheid

Als je weer eens wilt slapen

Als je weer eens wilt slapen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Veel te vroeg nog, het is pas half zes, maar je besluit er toch maar uit te gaan. Je hebt het idee dat je al uren naar de wekker ligt te staren. Maar slapen zit er niet meer in, dus in bed blijven liggen heeft ook weinig zin. Je kunt je tijd wel beter besteden.

Dat was de zoveelste slapeloze nacht en je voelt je gebroken. Nog voordat de dag goed en wel begint ben jij al uitgeput. Dat gedoe op je werk blijft ook maar door je hoofd malen. Alle mogelijke scenario’s zijn nu wel een keer de revue gepasseerd, maar je bent er nog steeds niet uit. En dus blijft het gepieker aanhouden.

Gevolg van dit alles is dat je je zó moe voelt en dat je je nauwelijks kunt concentreren op je werk of zelfs je hobby. Want ook het hardlopen voelt zwaar aan de laatste tijd. Je merkt dat je er niet bij bent met je hoofd. En was dat maar het enige: je wordt er ook ontzettend kribbig van. Je hebt te doen met de mensen in je omgeving die het moeten verduren als jij eens in de buurt bent. Maar je hebt jezelf niet echt in de hand.

De bottom line is dat je niet de nachtrust krijgt die je zo hard nodig hebt. Waardoor je de energie mist die nodig is om je werk te kunnen doen en je gewone dagelijkse activiteiten uit te voeren. Had je er maar meer grip op, zodat je verandering kon aanbrengen in deze slapeloze nachten.

Ik geef je hier drie tips die je kunnen helpen om weer beter te slapen en het wekker staren achter je te laten:

  1. Als je weer een tijdje naar het plafond ligt te staren in plaats van dat je slaapt, ga dan gewoon even uit bed. Lees even een paar bladzijden of luister naar rustige muziek. Aai de kat of bewonder de maan. Ontspan en ga pas weer terug naar bed als je je slaperig begint te voelen.
  2. Zet al je gedachten even op papier. Schrijf al die gedachten op die maar rond blijven gaan in je hoofd, zodat je het niet meer hoeft te onthouden. En laat het los. Doe dit het liefst voordat je naar bed gaat.
  3. Maar de belangrijkste vraag die je jezelf zou moeten stellen is: “Heb ik op dit moment, hier en nu terwijl ik in bed lig, een probleem?” Tenzij je waterbed ineens lek blijkt te zijn, je buurman net met een klopboor is begonnen een muurtje weg te halen of de hond niet wil stoppen met zijn blafconcert tegen een onduidelijke vijand, zal het antwoord vrijwel altijd luiden “Nee”. Leer om je pas druk te maken over iets op het moment dat het echt speelt. Dan is het nog vroeg genoeg om de juiste afweging te maken en adequaat te handelen.

Laat je dus niet moedeloos maken door weer een nacht slecht slapen, maar ontlast je hoofd en lichaam door te ontspannen, het gepieker van je af te schrijven en je te realiseren dat je piekert op het verkeerde moment. Bedenk dat problemen zich pas voordoen als ze zich echt voordoen. En dat is maar zelden als je ’s nachts wilt slapen. Welterusten!

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Ga voor meer rust in je hoofd en je lijf naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie