Geluk

Somber? Negatief? Verander je denken!

8 belangrijke levenslessen die je voor je 30ste hebt geleerd
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Als je je somber voelt, heb je je vast wel eens afgevraagd hoe dit komt. Heb je misschien het idee dat hoe je je voelt rechtstreeks in verband staat met de dingen die gebeuren in je leven? Dat is niet zo. Hoe je je voelt, hangt samen met gedachten die je hebt.

Een simpel voorbeeld:

Je zit op de fiets en ziet een buurman fietsen aan de andere kant van de straat. Je zwaait en roept: ‘Hé Stijn!’. Maar Stijn zegt niets terug en fietst door. Je denkt: ‘Ik heb zeker iets raars gezegd vorige keer dat ik hem zag. Wat heb ik gezegd? Wat stom van me. Stijn vindt me vast helemaal niet aardig.’ Je blijft aan het voorval denken en voelt je ellendig.

Het kan ook anders. Zelfde voorbeeld: je fietst, ziet Stijn en roept en zwaait. Stijn fietst door. Je denkt: ‘Volgens mij zag hij me niet. Hij fietste ook wel erg hard, hij was vast laat voor het ophalen van zijn kinderen van de crèche!’ Met een glimlach fiets je door.

Begrijp je het verschil? Natuurlijk gaan veel gedachten automatisch. Denkpatronen noemen we dat. Maar als je je bewust wordt van deze denkpatronen, kun je actief je best doen deze negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten. Zo kan je denkpatronen doorbreken. Op deze manier kun je via je gedachten invloed uitoefenen op hoe je je voelt!

Opdracht
Neem vandaag de tijd om even te gaan zitten en een situatie te bedenken waarin je je niet prettig of zelfs ongelukkig voelde, of waardoor je een sombere stemming kreeg. Schrijf deze situatie op. Wat waren je gedachten op dat moment, of wat zijn je gedachten over deze situatie? Schrijf deze gedachten op. Nu ga je deze gedachten ‘uitdagen’ door het stellen van de volgende vragen aan jezelf:

1. Is dit echt waar? Overdrijf je niet?

2. Hoe zou een ander tegen deze situatie aankijken?

3. Wat zou ik tegen een vriend(in) zeggen die dit aan mij vertelde?

4. Is de manier waarop ik er nu over denk de enige mogelijke manier?

5. Stel dat wat ik denk inderdaad waar is, wat betekent dit dan?

6. Waarom is het erg als dit zo zou zijn? Welke mogelijkheden zou ik dan hebben om met deze situatie om te gaan? Zou ik dit (uiteindelijk) kunnen verdragen

7. Helpen deze gedachten mij om mij te voelen en gedragen op een manier waarop ik wil?

Een voorbeeld van een negatieve gedachte:

Als mijn goede vriendin iets van me vraagt, dan kan ik geen nee zeggen, terwijl ik eigenlijk te druk ben met andere dingen.

Is dit echt waar?

Nou ok, ik kan wel nee zeggen. Een goede vriendin blijft ook een vriendin als ik een keertje nee zeg. Wat zou jij tegen je vriendin zeggen als de situatie andersom was? Als zij het druk zou hebben dan zou ik wel begrijpen dat ze een keertje nee zegt natuurlijk! Je kunt deze oefening vaker toepassen als je merkt dat je last hebt van negatieve gedachtepatronen.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie