Burn-out Geluk

6 signalen dat je emotioneel uitgeput bent en het niet eens realiseert

6 signalen dat je emotioneel uitgeput bent en het niet eens realiseert

Emotionele uitputting is iets om serieus te nemen, maar ook iets wat zich op verschillende manieren kan uiten. Daarom is het tijd om herkennen wanneer je zelf emotioneel uitgeput bent zonder het te realiseren.

1 Zelfs alledaagse emoties zijn zwaar
Als je op het punt bent aangekomen waarbij elke negatieve emotie je totaal van slag brengt dan komt dit niet omdat je niet sterk genoeg bent. Nee dit komt omdat je overloopt en zelfs de kleinste tegenslag de druppel kan betekenen. Het kleine dingetje waar je zo overstuur van bent is niet het probleem. Het probleem is je emmer die vol zit. 

2 Je bent hypergevoelig
Op dezelfde manier als bij punt 1 betekent jouw gevoeligheid niet dat je ‘te heftig reageert’ op dingen. Nee het betekent dat je vlakbij je breekpunt zit en het moeilijk wordt om dingen te relativeren. Probeer daarom je energie niet meer te verspillen aan de externe dingen waar je zo van slag door raakt, maar probeer erachter te komen waarom je zo emotioneel bent. Er zijn misschien dingen in je leven die niet langer zo door kunnen gaan. Belangrijke onderdelen die je niet langer meer mag negeren. Je hoeft niet nog sterker te zijn of nog meer wilskracht te vinden om je niet te laten omvallen. Nee het is nu belangrijk om uit te zoeken wat ervoor heeft gezorgd dat je zo enorm gevoelig bent.

3 Je voelt je verslagen
Een ander belangrijk signaal dat je misschien emotioneel uitgeput bent is dat je alles zwart-wit ziet. Het is momenteel bij jou alles of niets, terwijl dit natuurlijk niet zo is. Het is jouw manier om te erkennen dat je emoties hoog oplopen, dat ze intens en heftig zijn. Je probeert grenzen aan te geven door te zeggen: “Nu is het genoeg”.

Volg Herhealth.nl ook op Instagram

4 Je vindt het moeilijk om verder te gaan
Wellicht vind jij het ook lastig om te bedenken hoe dit nu verder moet. Misschien is het een goed idee om het per dag te bekijken en als dit te veel is: per uur. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt en kom tegemoet aan die verlangens. Neem de tijd om erachter te komen wat je dwars zit en wat je nodig hebt.

5 Je hebt geen controle over je emoties
Je rijdt in je auto en opeens begin je heel hard te huilen. Tranen met tuiten en je kunt niet meer stoppen. Of je wordt boos op de mensen die dicht bij je staan, boosheid die eigenlijk niet terecht of juist buiten proportie is. Dit voelt als een situatie die je niet langer aan kan. 

6 Je bent klaar voor verandering
Ondanks het feit dat jij je zo tegen de grond geslagen voelt, ben je wel klaar voor een transformatie. Je weet dat je er klaar voor bent. Diep van binnen weet je dat het zo niet langer kan, dat je niet kunt doorgaan zoals je nu doet. Het goede nieuws is dat dit ook niet hoeft. Ontken je gevoelens niet langer. Werk aan jezelf en kom erachter wat jij nodig hebt en je nieuwe leven staat te springen om te beginnen!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?