Gezondheid

Wat te doen aan die terugkomende schimmelinfectie (candida)?!

mijn 3 tips om je niet eenzaam te voelen

Je voelt het al aankomen; jeuk, een branderig gevoel en meer afscheiding dan normaal. Vaak moet je deze schimmelinfectie snel behandelen, want je wilt niet dat het erger wordt. Sommige vrouwen hebben enorm veel last van schimmelinfecties. Vaak gaan ze gepaard met hormonale schommelingen of een lage weerstand.

Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw schimmelinfecties minder vaak terugkomen?
Je bent wellicht al vaak bij de huisarts geweest en heb je met hem afgesproken dat je bijvoorbeeld preventief tabletten inneemt. (En ben je nog niet naar je huisarts gegaan voor dit probleem? Zeker doen, want je huisarts zal met je meedenken en je proberen te helpen om van dit vervelende probleem af te komen.) Maar ook al heb je nog zo’n goede huisarts, soms lijkt niets te helpen.

Gelukkig is het ook mogelijk om een chronische candida zonder medicijnen bestrijden! Het is wellicht even uitproberen wat voor jou nou het beste helpt, maar dat is de moeite waard als je er dan eindelijk vanaf komt.

Onderstaand vind je 5 dingen die je kunt doen om een Candida infectie voorkomen.

 1. Katoenen ondergoed
  Je kunt overal hartstikke schattige slipjes kopen, in de leukste kleurtjes en voor niet te veel geld. Maar die slipjes zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal met alleen een katoenen kruis erin. Probeer eens voor een aantal maanden uitsluitend katoenen ondergoed te dragen. Het kan echt een wereld van verschil maken! De Hema heeft katoenen ondergoed, maar ook merken als Schiesser en Ten Cate hebben fijn en mooi katoenen ondergoed.
 2. Suiker
  Vrouwen die veel suiker eten hebben een grotere kans op een schimmelinfectie. Suiker is een belangrijke voedingsbron voor candida. Het is lastig maar probeer streng op je suikerinname te letten. Niet alleen goed tegen je schimmelinfecties, ook je tanden, je huid en je taille zijn blij als jij minder suiker neemt.
 3. Vaginale douche
  Je hoort zo veel verschillende verhalen over het gebruik van een vaginale douche. Moet je nou wel of niet producten (zoals bijvoorbeeld Lactacyd ) gebruiken als je last hebt van een schimmelinfectie? De ene arts zegt dat je het nooit moet gebruiken en de ander zegt van wel. Maar ook dit is per persoon verschillend. Wanneer een vrouw een hoge zuurgraad van zichzelf heeft kan het zijn dat ze snel last heeft van schimmelinfecties, in zo’n geval kan het gebruik van producten helpen om de zuurgraad in de vagina in balans te houden. Maar wanneer jouw zuurgraad in balans is en je geen last hebt van schimmelinfecties, dan kun jij door het gebruik van deze producten juist je zuurgraad verstoren. Het is dus bij iedereen anders en ook hier een kwestie van uitproberen wat voor jou wel of niet niet werkt.
 4. Stress
  Probeer stress te vermijden. Want stress zorgt ervoor dat je weerstand vermindert en een verminderde weerstand kan een schimmelinfectie veroorzaken. Zorg dus in drukke stressvolle periodes voor voldoende ontspanning. Probeer te mediteren, te sporten of te wandelen.
 5. Vrijen
  Zorg ervoor dat je voldoende opgewonden bent als je gaat vrijen. Anders kan het voorkomen dat je te droog bent en het slijmvlies in je vagina gaat irriteren, waardoor je een schimmelinfectie kunt krijgen. Je kunt ook glijmiddel gebruiken, let er bij een glijmiddel wel op dat er geen glycerine inzit.

Heb jij nog tips? Deel ze op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen!!