Recepten

Een gezonde barbecue!

Een gezonde barbecue!

De zomer is begonnen en het is prachtig weer! Ik kan hier enorm van genieten en leef deze periode ook vooral buiten. Barbecuen vind ik echt iets wat bij de zomer hoort. Wij maken dan ook veelvuldig gebruik van onze tafel bbq (handig want dit neemt niet zo veel ruimte in je tuin in beslag). En denk nou niet dat wij dan enorme hompen vlees eten tijdens zo’n barbecue sessie, nee barbecueën kan ook anders :). In dit artikel wil ik je wat tips geven voor een lichte en gezonde barbecue, misschien ben je na het lezen van dit artikel ook wel fan en wil je zelfs een bbq kopen

Groente als bijgerecht

Gegrilde groenten
Ik vind het in ieder geval fijn om veel groenten te eten als we gaan barbecuen. Vaak snijd ik van te voren wat groente zoals aubergine, courgette, rode ui, paddenstoelen en paprika. Deze besprenkel ik met wat olie en kruiden en vervolgens leg ik deze in een aluminium schaal op de barbecue. Zo heb je heerlijke gegrilde groenten en heb je nog maar een klein stukje vlees(vervanger) of vis nodig voor een complete maaltijd. 

Italiaanse groente schotel
Wij maken ook wel eens een Italiaanse groente schotel. Dan gebruik ik dezelfde groenten als hierboven, doe ze weer in een schaal en voeg nog wat tomaten, Italiaanse kruiden pijnboompitten en Parmezaanse kaas toe. Super lekker! 

Geroosterde maiskolf
Maar laten we ook de good old maiskolf niet vergeten! Want een geroosterde maiskolf is altijd lekker. Ik kook de maiskolven van te voren 10 minuten in een pan met ruim water en zout. Smeer de maiskolf in met wat olie of boter en vervolgens rooster je de maiskolven in ongeveer 10 minuten gaar op de barbecue. 

Geroosterde gevulde portobello
Mmmmm lekker! Portobello op de barbecue doet het altijd goed. Je kunt de portobello vullen zoals jij wilt. Ik vind simpel het lekkerste dus ik vul de portobello met wat stukjes rode uit, tomaat, paprika, wat kruiden en top hem af met kaas. Simpel en lekker!

Vega bbq spiesjes

Gegrilde kastanje champignons
Ik maak ook vaak vegetarische spiesjes. Zo vind ik het heel lekker om gemarineerde kastanje champignons te grillen op de barbecue. Dit recept heb ik van Feel Good By Food en is echt een aanrader. Je vindt het recept hier

Gemarineerde tofu groente spies
Ook met tofu maak ik spiesjes voor op de barbecue, super lekker en je kunt eindeloos variëren. Ik snijd de tofu in blokjes en marineer de tofu ’s middags al. Zo heeft de marinade een paar uur de tijd om in de tofu te trekken. Je kunt zelf een marinade maken, maar als je dit te veel werk vindt is het natuurlijk ook prima om een kant en klare marinade uit de supermarkt te gebruiken. Aan deze spiesjes rijg ik dan ook wat groente zoals paprika, rode ui en/ of champignons.

Vis

Ik vond vis op de barbecue altijd een beetje een uitdaging, maar nu ik standaard aluminium bakjes in huis heb voor de barbecue gaat mijn vis daar gewoon in. Een lekker stukje zalm of witvis vind ik echt lekker op de barbecue. Soms met alleen wat citroen en soms doe ik er een klein klontje kruidenboter met wat tomaat op. En natuurlijk blijven gemarineerde gamba’s aan een spies ook altijd heerlijk op de barbecue. 

Vlees

Wij eten thuis niet zo veel vlees meer, maar ik vind een stukje vlees op de barbecue af en toe echt lekker. Maar om het een beetje in toom te houden gebruiken wij ook vaak vleesvervangers. Deze zijn tegenwoordig zo lekker en vooral met de grilsmaak van de barbecue soms niet te onderscheiden van echt vlees.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en wens je veel barbecue plezier en eet smakelijk!