Introvert

Ben je introvert of verlegen? Want er is wel degelijk verschil

6 signalen dat je relatie niet goed voor je is

Je denkt misschien dat je verlegen bent omdat je dit al je hele leven hebt gehoord, extraverte persoonlijkheden lijken in onze maatschappij de norm te zijn. Want als je niet spontaan, open en een makkelijke prater bent dan ben je dus verlegen, zegt Laurie Helgoe, psychologe en assistent psychologie professor. Maar het feit is dat introverte personen helemaal niet verlegen zijn, ze vinden het gewoon fijner om alleen te zijn en ongeveer 40% van de bevolking identificeert zich met een introverte persoonlijkheid, aldus Helgoe.

Verlegen personen hebben misschien meer gemeen met extraverte personen dan dat ze dit hebben met introverte personen. “Veel mensen die verlegen zijn willen wel graag sociaal zijn, maar hun zenuwen en zelfbewustzijn kunnen staan ze in de weg – dat is het vervelende van verlegenheid”, zegt Bernardo Carducci, psychologie professor en directeur van het Shyness Research Institute. Met andere woorden, verlegen mensen willen wel sociaal zijn maar ze voelen zich ongemakkelijk omdat ze sociaal niet altijd even vaardig zijn. Maar wanneer ze na verloop van tijd zichzelf durven te zijn bij bepaalde mensen dan krijgen ze juist energie van hun contact met anderen, net zoals extraverte personen.

Er zijn juist veel mensen die extravert zijn en tegelijkertijd verlegen zoals bijvoorbeeld beroemdheden als Barbara Streisand, Johnny Depp en Kristen Stewart. Sommige mensen zijn alleen verlegen in bepaalde situaties, bijvoorbeeld in de buurt van iemand met autoriteit of iemand op wie ze verliefd zijn.

Verlegen personen en introverte personen denken anders
Op een feestje een introvert persoon en een verlegen persoon delen ze één ding: ze houden afstand van de menigte. Maar in een hoofd speelt zich een compleet verschillend scenario af. Een verlegen persoon is waarschijnlijk gefrustreerd doordat zij de hele tijd aan de zijlijn staat toe te kijken: “Hoe ga ik op deze mensen afstappen?”, “Ziet het er raar uit dat ik hier nu in mijn eentje sta?”. Terwijl een introvert persoon denkt: “Ik wou dat ik lekker rustig thuis op de bank zat” en is verder tevreden over het feit dat zij aan de zijlijn van het feestje staat.

Vaak is het zo dat de eerste reactie die in je opkomt wanneer wordt uitgenodigd voor een groot evenement of feest veel zegt over jezelf, zegt Helgoe. Ben je geïnteresseerd maar geïntimideerd (“Klinkt leuk, maar durf ik dit wel?”), dan ben je waarschijnlijk verlegen. Maar als je eerste reactie is: “Bah hoe kom ik hier nou weer onderuit?”, dan ben je waarschijnlijk introvert. Verlegen en introverte mensen zijn beide stiller, maar niet om dezelfde reden.

Praten over koetjes en kalfjes is een eigenschap die beide persoonlijkheden lastig vinden. Het is wel interssant dat introverte mensen sociaal kunnen zijn, maar ze kiezen er vaak voor om dit niet te zijn. Ze zijn liever alleen of met mensen met wie ze een klik hebben en waarmee ze diepe gesprekken kunnen voeren.

Introvert ben je, verlegen zijn kun je afleren
Mensen zijn biologisch geprogrammeerd om introvert of extravert te zijn. Een introvert kan natuurlijk ook prima de rol van een extravert spelen, en zich dus aanpassen aan de hectische wereld. Maar een introvert kan niet vermijden dat zij daarna tijd alleen nodig heeft om weer op te laden van het sociale contact, zegt Helgoe.

Maar mensen die verlegen zijn kunnen zichzelf trainen om minder verlegen te worden waardoor ze zich minder ongemakkelijk voelen in bepaalde situaties. De truc hiervoor is volgens Carducci om je verlegenheid te begrijpen en daar vervolgens mee aan de slag te gaan.

www.realsimple.com