Kinderen

8 tips voor ouders van tweelingbaby’s

8 tips voor ouders van tweelingbaby’s

Verwacht je een tweeling? Ben je bevallen van een tweeling? Of een kersverse papa van tweelingbaby’s? Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Maar een tweeling hebben kan ook een behoorlijke uitdaging zijn, zeker in het eerste jaar. Een paar praktische tips voor kersverse ouders.

1 Begin op tijd met regelen van praktische zaken
Tweelingen worden vaak iets vroeger geboren dan de uitgerekende datum, dus begin op tijd met de voorbereidingen. Begin rond 10-12 weken bijvoorbeeld met het regelen van kinderopvang. Gaan ze straks naar het kinderdagverblijf of wil je liever een gastouder aan huis? Veel kinderdagverblijven hebben een wachtlijst. Houd daar rekening mee. Voel je je fit in de eerste weken? Dan is dit ook hét moment plaats te maken in je huis voor alle babyspulletjes die je straks dubbel hebt. Grondig opruimen met een dikke buik is geen aanrader. 

2 Investeer in een goede wandelwagen
Wat is een handige kinderwagen voor een tweeling? Dat ligt aan je wensen, maar een brede kinderwagen is niet echt praktisch in de supermarkt. Er zijn duo-kinderwagens waarbij de tweeling niet naast elkaar, maar achter elkaar of boven elkaar zit. Dit manoeuvreert een stuk makkelijker in smalle straten en smalle gangen. Lees meer informatie van de Consumentenbond over duo-kinderwagens.

3 Gebruik een draagzak
Een draagzak of – doek is zeker met een tweeling ideaal. Met één baby in je draagzak, heb je je handen vrij om de andere baby te verschonen. Er zijn ook speciale draagzakken voor tweelingen. 

4 Bespaar geld op babyuitzet
Met een tweeling moet je veel dingen dubbel aanschaffen. Twee wiegjes, twee ledikantjes, twee autostoeltjes, twee babyfoons als ze niet in dezelfde kamer slapen, enzovoorts. En omdat baby’s snel groeien, gebruik je veel spullen maar een beperkte periode. Om geld te besparen, kun je online goede tweedehands meubels en kleertjes kopen. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Of sluit je aan bij een Facebookgroepen voor tweelingouders. Hier geven mensen met een tweeling vaak spulletjes weg of ze verkopen ze voor weinig.

5 Zet de bedjes van de tweeling slim en strategisch neer
Zet de bedjes voor je tweeling ver uit elkaar, met veel ruimte ertussen. Of zet ze juist direct tegen elkaar aan zonder ruimte ertussen. Als je kleintjes wat groter worden, proberen ze waarschijnlijk bij elkaar in bed te klimmen. Door de bedjes strategisch neer te zetten voorkom je dat tussen bedjes vallen of blijven steken.

6 Houd je eeneiige tweeling eenvoudig uit elkaar
Bij een eeneiige tweeling kan het zelfs de ouders lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Maar de kans is groot dat je baby’s heel verschillende naveltjes hebben. Dit is een slimme manier om ze snel uit elkaar te houden. Gaat je tweeling naar het kinderdagverblijf? Dan zijn kledinglabels met naam handig, zodat de begeleiders van de kinderopvang weten wie wie is.

7 Geef je tweeling tegelijkertijd borstvoeding op jouw manier
Koop voor het voeden twee voedingskussens of een speciaal voedingskussen voor tweelingen.Twee baby’s tegelijkertijd borstvoeding geven vergt wat oefening. Je kunt je tweeling op verschillende manier vasthouden: in de rugbyhouding of bakerhouding, de parellelhouding, de madonnahouding of achterover leunend. Zorg dat niet steeds hetzelfde kindje aan dezelfde borst drinkt. Voor de motorische ontwikkeling van je kindjes is het beter om ze regelmatig van borst te wisselen. Hier vind je meer informatie over de verschillende houdingen voor borstvoeding aan een tweeling

Bonustip: Heb je hulp nodig bij het geven van borstvoeding aan je tweeling, dan kun een lactatiedeskundige inschakelen. Zorgverzekeraars vergoeden vaak een lactatiedeskundige. Kijk hiervoor even in de voorwaarden van je polis.

8 Geef ieder een eigen flesje
Geef je flesvoeding? Koop verschillende flesjes die niet op elkaar lijken. Of plak naamlabels die vaatwasserbestendig zijn op de flesjes. Met aparte flesjes kun je bijhouden hoeveel welke baby heeft gedronken. Zo kun je poedermelk of afgekolfde melk van tevoren klaar te maken in verschillende hoeveelheden.  

Conclusie

Een tweeling opvoeden kan een behoorlijke uitdaging zijn en ieder kind is anders. Maar we hopen dat deze praktische tips je op weg helpen, zodat je extra kunt genieten van je twee wondertjes!