Gezondheid

Gezond en fit ouder worden doe je zo

Gezond en fit ouder worden doe je zo

Het leven na je 65ste kan nog hartstikke mooi zijn! Je bent zelfverzekerder dan vroeger, je weet wat je wel en niet leuk vindt en je hebt de mensen om je heen verzameld waar je gelukkig van wordt. En ja je rent niet meer zomaar de trap op, je haar is grijs en je hebt rimpels, maar daar mag je juist trots op zijn. Probeer daarom zo lang mogelijk op een gezonde manier van het leven te genieten. Onderstaand vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

1 Eet gezond
Eet voldoende fruit, groente, vezels, noten en gezonde vetten. Minder juist met verzadigde vetten, suiker, zout en bewerkte producten. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat een gezond dieet ervoor zorgt dat je langer leeft en dat het je beschermt tegen ziektes zoals kanker, Parkinson, Alzheimer en hart- en vaatziektes. 

2 Blijf bewegen
Wandelen is een goede manier om te blijven bewegen. Probeer minimaal 30 minuten per dag te wandelen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je bloed krijgt wat zorgt voor gezonde hersencellen. Daarnaast helpt bewegen je om je gewicht onder controle te houden, is het goed voor je stemming, houd het je spieren en botten sterken, helpt het bij een goede nachtrust en vermindert de kans op het krijgen van hart-en vaatziektes, diabetes, hoge bloeddruk en te hoge cholesterol. 

3 Zorg voor een veilige woonomgeving
Hoe ouder we worden hoe minder mobiel we ook worden. Daarom is goed om voorzichtig te zijn, vooral omdat ook onze bot-gezondheid achteruit gaat naarmate we ouder worden. Denk daarom eens aan aanpassingen in huis zoals een antislip douchemat, een krukje voor het douchen. Wacht ook niet te lang met bijvoorbeeld het aanschaffen van een traplift. Dit hoeft geen grote uitgave te zijn, want op bijvoorbeeld de website 123 trapliften vind je tweedehands trapliften of trapliften die je kunt huren. 

4 Voedingssupplementen
Veel van je voedingsstoffen haal je, als je gezond en gevarieerd eet, uit je voeding. Maar na je 50ste heeft je lichaam meer behoefte aan vitamines en mineralen. Daarom kan het goed zijn om je lichaam een handje te helpen met supplementen. Zo kun je bijvoorbeeld extra calcium voor sterke botten nemen, Vitamine D als je niet voldoende buiten komt, Vitamine B12 (hoe ouder we worden hoe lastiger het kan worden voor ons lichaam om vitamine B12 uit voeding op te nemen) en Vitamine B6 voor sterke bloedcellen.