Geluk

De sleutel tot geluk? Bezig blijven, aldus deze Japanse filosofie

De sleutel tot geluk? Bezig blijven

Te weinig tijd en te veel te doen vertaalt zich in flink veel stress. Werk, gezin, sociaal leven en gezond blijven.. we hebben veel op ons bordje liggen. Als we nou wat meer konden ontspannen dan zouden we gelukkiger zijn, toch? Nou volgens onze Japanse vrienden is dit niet het geval.

Ooit wel eens gehoord van ikigai (spreek je uit als aki-gay-aai)? Het is een Japans concept dat zich ruw vertaalt in ‘het vinden van je doel in het leven’ of een ‘reden om ’s ochtends op te staan’. De term komt het woord iki (leven) en kai (de realisatie van dromen en verwachtingen). De theorie achter deze filosofie is dat je door je ikigai te vinden en jezelf bezig te houden met het vinden van je doel, je zal genieten van een lang en gelukkig leven.

Het klinkt wat zweverig maar de wetenschap ondersteunt deze theorie. Tijdens een 7 jaar durend onderzoek naar meer dan 43.000 volwassen zagen onderzoekers dat de deelnemers die ikigai hadden, een grotere kans hadden om 7 jaar later nog in leven te zijn zelfs als je alle andere factoren die daar invloed op hebben meerekent (zoals roken, ziektes en beweging).

->Deze onderzoeker werd 105 en deelde zijn geheimen voor een lang leven

Dus hoe krijg je deze ikigai? Het heeft tijd en reflectie nodig. Om het te vinden kun je jezelf vragen stellen als: Waar ben ik gepassioneerd over? Waar ben ik goed in? Wat heeft de wereld van mij nodig?

Mensen die zeggen dat ze een sterk gevoel van ikigai hebben vinden dit vaak door hun werk, hobby’s of relaties. Wat eigenlijk wel verrassend is aangezien we toch vaak denken dat relaxen ergens aan een zwembad de sleutel was tot geluk. Maar op het eiland Okinawa (waar de bewoners bekend staan om hun lange leven) bestaat er niet zoiets als een pensioen. Mensen blijven hun hele leven actief en de gedachte bestaat dat door het gevoel van verantwoordelijkheid en het gevoel nodig te zijn komt dat deze mensen een gezond en gelukkig leven leiden.

Maar let op! Want er is een belangrijk verschil tussen bezig blijven en tussen gestrest zijn. Want jongleren met deadlines en worstelen met de hoeveelheid werk die je hebt is niet erg ikigai. ’s Ochtends wakker worden met veel energie en zin hebben in de werkdag die voor je ligt? Dat is ikigai.