Kinderen

7 manieren waarop we onze kinderen beletten om later in het leven succesvol te zijn

7 opvoed fouten

Naar aanleiding van zijn onderzoeken en bestselling psychologie-boeken heeft Dr. Tim Elmore 7 grote fouten ontdekt die ouders vaak maken als het gaat om de opvoeding van hun kinderen. Door deze fouten kan het zelfvertrouwen van kinderen al op jonge leeftijd verminderen en het vermindert ook de kans op het krijgen van een succesvolle carrière als volwassene.

Onderstaand vind je de 7 opvoedingsfouten aldus Dr. Tim Elmore:

1 We laten onze kinderen geen risico’s meer ervaren
We leven in een wereld wat ons bij elke bocht waarschuwt voor gevaar. We willen alles zo veilig mogelijk maken voor onze kinderen en daarom doen we er alles aan om ze te beschermen. En dat is natuurlijk ook de taak van ons als ouders, maar we hebben onze kinderen bijna compleet weggehouden van risico nemend gedrag en dat heeft juist een tegenovergesteld effect. Psychologen in Europa hebben ontdekt dat wanneer een kind niet buiten speelt en nooit eens een kapotte knie meemaakt ze als volwassen vaak fobieën ontwikkelen. Kinderen moeten af en toe vallen en leren dat dit normaal is en tieners zouden eigenlijk een keer liefdesverdriet moeten meemaken zodat ze de emotionele volwassenheid van een langdurige relatie waarderen. Wanneer ouders alle risico’s uit het leven van hun kinderen wegnemen dan zullen we waarschijnlijk een hoge arrogantie en lage eigenwaarde ervaren bij onze toekomstige leiders.

2 We komen te snel tot de redding
De jongeren van deze generatie hebben niet dezelfde levensvaardigheden geleerd als dat kinderen dit 30 jaar geleden leerden omdat ouders inspringen en de problemen voor ze oplossen. Wanneer we onze kinderen te snel uit de brand helpen en ze altijd overal maar bij assisteren dan halen we de noodzaak bij ze weg om zelf na te denken en om zelf hun problemen op te lossen. Het is een korte termijn opvoedingsstrategie en het mist het gedeelte waar je kinderen leiderschap bijbrengt – hoe je jonge mensen leert om het zonder hulp te doen. Uiteindelijk raken kinderen gewend aan het feit dat er altijd iemand is die ze zal helpen: “Als ik het verpest dan is er altijd iemand die de boel voor me oplost en die alle consequenties van mij daden weghaalt”. Terwijl dit niet de realiteit is en de wereld zo gewoon niet werkt, waardoor kinderen als ze zijn opgegroeid niet opgewassen zijn tegen de echte wereld.

3 We juichen te snel
Rond de jaren 80 ontstond het idee dat iedereen een winnaar was. Maar onderzoek toont nu aan dat deze methode zijn consequenties heeft. Kinderen krijgen uiteindelijk door dat alleen vader en moeder vinden dat zij absoluut geweldig zijn. Ze beginnen de objectiviteit van hun ouders te betwijfelen; het voelt op dat moment goed maar het is niet de realiteit. Wanneer we te snel juichen, ook bij slecht gedrag en slechte prestaties dan zullen kinderen uiteindelijk gaan valsspelen, overdrijven en liegen om zo lastig dingen in het leven te vermijden. Want ze zijn de harde realiteit helemaal niet gewend omdat ze altijd de hemel in zijn geprezen.

4 We laten ons schuldgevoel in de weg staan van goed opvoeden
Je kind hoeft niet elke minuut van je te houden. Je kind komt wel weer over teleurstelling heen, maar het komt niet over het effect van te veel verwennen heen. Dus zeg ‘nee’ of ‘nu niet’ tegen ze en laat ze vechten voor de dingen die ze echt belangrijk vinden. Als ouders hebben we de neiging om onze kinderen te geven wat ze willen als we ze belonen, vooral als je meerdere kinderen hebt. Wanneer één kind ergens goed in is dan vinden we het niet eerlijk om niet ook het andere kind te prijzen. Dit is niet realistisch en je mist hiermee de kans om te laten zien dat succes afhankelijk is van iemands eigen acties en daden. Wees voorzichtig met het belonen van een goed cijfer met een tripje naar een winkelcentrum. Want als je relatie gebaseerd is op materiële beloningen dan ervaren kinderen geen intrinsieke motivatie of onvoorwaardelijke liefde.

5 We delen de fouten uit ons verleden niet
Gezonde tieners willen hun vleugels uitslaan en ze hebben het nodig om dingen alleen uit te proberen. Wij als volwassenen moeten ze laten, maar dat betekent niet dat we ze niet kunnen bijsturen. Deel relevante fouten die je zelf hebt gemaakt toen je een tiener was op manier die ze helpt om de juiste keuzes te maken. (Probeer negatieve geleerde lessen die te maken hebben met roken, alcohol en drugs te vermijden.) Kinderen moeten soms fouten maken en de consequenties van hun daden ervaren. Deel hoe jij je voelde toen jij in een gelijksoortige situatie was beland en welke les jij hiervan hebt geleerd. Want we willen onze kinderen niet alleen beïnvloeden we willen de aller beste invloed zijn die er is.

6 We verwarren intelligentie, talent en invloed voor volwassenheid
Intelligentie wordt vaak als meetinstrument gebruikt voor de mate van volwassenheid van een kind en daarom nemen ouders vaak aan dat een intelligent klaar voor de wereld is. Maar dit is niet het geval. Sommige jonge acteurs of atleten hebben bijvoorbeeld een enorm talent, maar kunnen wel verwikkeld raken in schandalen. Er is geen magische grens voor wanneer kinderen verantwoordelijkheid aan kunnen of handleiding voor wanneer een kind meer vrijheid aan kan, maar een goede maatstaaf is het observeren van andere kinderen die dezelfde leeftijd als jouw kind hebben.

7 We geven niet het goede voorbeeld
Als ouders is het onze taak om een goed voorbeeld voor onze kinderen te zijn. We willen ze helpen om een goed leven te leiden als eerlijke volwassen waar je op kunt bouwen en die hun beloftes nakomen. En als leiders van ons eigen huishouden kunnen we beginnen met altijd eerlijk te zijn. Kijk naar jezelf en de ethische keuzes die jijzelf maakt, want wat je ook doet, welke keuze je ook maakt, je kinderen zien het. Als jij de kantjes er niet van af loopt dan zullen je kinderen weten dat het niet acceptabel is als zij dit wel doen. Laat je kinderen zien wat het betekent om aan anderen te geven door vrijwilligerswerk te doen. Help andere mensen en sta voor anderen klaar en je kinderen zullen dit zien en hetzelfde doen.

Brightside.me

Herhealth Balans weekend
Kom jij ook naar het Herhealth Balans Weekend van 7 tot en met 9 april in hotel blooming in Bergen? Even tijd voor jezelf om te ontspannen, te genieten en weer op te laden. Herhealth.nl/het-herhealth-balans-weekend