Gezondheid

Hoe jij je sportritme wel volhoudt

Hoe voorkom je nou dat je te veel eet nadat je hebt gesport
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Ik nam me altijd voor om op maandag te beginnen met mijn sportschema. Ik vond dat ik 5 dagen in de week moest gaan sporten. Maar op maandag kom ik vaak toch enigszins uitgeteld thuis van mijn werk.
Het vervolg is dat ik op maandag dus vaak op de bank blijf hangen, de hele avond denk “Eigenlijk moet ik sporten” en dus ook niet geniet van een rustige avond. Voor mij is er dus een zoektocht begonnen naar welk sportritme lekker werkt voor mij.

Toegeven dat het niet werkt
Ik heb lange tijd gevoetbald en we trainden twee keer in de week om 19.00 uur. Prima te doen toen ik om de hoek werkte. Maar later had ik bijna 2 uur reistijd van huis naar het werk. Dus ik zat met mijn voetbaltas, laptop en bakjes lunch en avondeten in de trein. Ik ben uiteindelijk min of meer gedwongen gestopt omdat het herstel na een zware hersenschudding, opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd, te langzaam ging.

Daarna ben ik begonnen met fitnessen. Ik merkte dat ik sessies van 90 minuten intensief sporten heerlijk vond, maar dat ik dan na twee dagen achter elkaar sporten ook zeker weer twee of drie rustdagen nodig had. Zowel het voetballen als fitnessen op deze manier wilde ik koste wat het kost volhouden. Het zat gewoon in mijn hoofd dat ik dat aan kon en dat zo wilde doen. Maar mijn lichaam en geest waren gewoon op. Vooral omdat ik ook nog moest werken, gezond koken, huishouden en aan mijn sociale verplichtingen wilde voldoen. Hoe fijn ik die sessies ook vond, ik moest toch concluderen dat dit echt niet werkt voor mij.

Nagaan wat wel werkt
Realiseer je dat werk en privé, inspanningen en ontspanning, in balans moeten zijn. Ik geloof ook in de combinatie van in ieder geval krachttraining en cardio. Je behaalt dan de meeste resultaten als het gaat om een lichaam wat sterk en fit aanvoelt en geestelijke ontspanning. Van beide soorten sport zijn er zoveel verschillende dingen die je kunt doen! Het is goed om naar je algehele weekritme te kijken. Op welke dagen heb je veel tijd en genoeg energie? En op welke dagen komt er altijd iets tussen? Welke sportsoort vind jij fijn in de ochtend of avond? Heb je ergens momenten die je nuttiger kunt besteden? Denk aan eindeloos snoozen, zappen voor de TV of in je telefoon kijken.

Wat werkt voor mij
Vier keer per week sessies van ongeveer 30 minuten en daarbij een lange cardio sessie werkt ideaal voor mij. Een voorbeeld van een weekschema van mij is:

Maandag: rustdag (uitgebreid boodschappen doen en plannen wat ik ga eten voor de rest van week)

 • Dinsdag: om 7.30u hardlopen
 • Woensdag: om 14.00u krachttraining (ik ben s ’middags vrij)
 • Donderdag: om 21.00u hardlopen
 • Vrijdag: rustdag (of leuke dingen doen i.v.m. het weekend!)
 • Zaterdag: 11.00u krachttraining
 • Zondag: 14.00u 1 ½ uur rustig op de racefiets buiten

Ik ben nu aan het trainen voor 1/8ste triatlon, vandaar dat ik veel cardio doe. Als ik vijf keer in de week wil halen moet ik mezelf ook niet te veel uitputten, daarom doe ik graag korte sessies. Daarbij werken die 30 minuten echt goed voor mij. Ik denk altijd: “Een half uurtje kan ik wel op brengen”. s’ Avonds na het werk kost het me veel doorzettingsvermogen om te gaan sporten en ik vind het fijn om de avonden ook vrij te houden voor sociale dingen. Vandaar dat ik zoveel mogelijk overdag probeer te gaan sporten. Maar in de loop van de week kost het me meer moeite om vroeg op te staan, dus dan ga ik toch een keer in de avond sporten. Voor mij werkt dit schema ontzettend goed voor mijn stemming, energieniveau, stressbestendigheid en ik slaap er veel beter door.

Lessons learned

 • Maak er een gewoonte van. Je moet voorkomen dat je jezelf iedere avond moet afvragen “heb ik wel zin om te gaan” want dan kan er natuurlijk altijd een smoesje tussen komen.
 • Stel jezelf een realistisch doel, voor mij is dat 5 keer per week, voor jou misschien 2 keer per week. Bouw het langzaam op.
 • Probeer verschillende soorten sport en verschillende tijden en ritmes uit.
 • Wissel verschillende soorten sport af, dan blijft het leuk!
 • Plan ook rustige beweging in zoals yoga, een stuk wandelen of rustig fietsen.
 • Als je een keer hebt overgeslagen, ga dan niet compenseren door heel lang en intensief te gaan sporten.
 • Ga bewegen voor een goed gevoel, niet om die perfecte buikspieren te krijgen.
 • Pas je sport routine aan bij veranderingen in sportdoel, werk of privé.

Veel succes bij de zoektocht naar jouw ideale sportritme!

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.