Hooggevoelig

5 dingen die jouw hooggevoelige kind graag wil horen

5 dingen die jouw hoogsensitieve kind graag wil horen

Hooggevoelige kinderen hebben een hoop speciale gaven, maar helaas zullen deze door veel mensen als een zwakte gezien worden. Terwijl dit natuurlijk nergens voor nodig is. Het is wel goed om te weten hoe je hier als ouders mee om kunt gaan , zodat kinderen zelf ook inzien dat hoogsensitief zijn juist een kracht is, in plaats van een zwakte. Daarom kunnen we deze dingen niet vaak genoeg tegen een hooggevoelig kind zeggen:

1 “Al je emoties zijn acceptabel”
Op een bepaald punt in ons leven, hebben velen van ons wel eens gehoord dat we niet moeten huilen. Terwijl tranen juist respect kunnen opbrengen, gaan we emoties zoals boosheid, angst en pijn zien als iets ‘ongezonds’.

Hooggevoelige kinderen kunnen heel veel emoties met zich meedragen. En door deze emoties juist als iets goeds te zien, kunnen zij deze uiteindelijk als een kracht gebruiken. Op die manier kunnen we een hooggevoelig kind leren om een emotie als woede om te zetten in iets creatiefs of krachtigs.

-> Omgaan met hooggevoelige kinderen, 3 tips

2 “Het is normaal om emotie over onrecht te ervaren”
Het is voor hoogsensitieve kinderen goed om te horen dat het oké is om zich emotioneel te voelen wanneer ze de pijn van anderen voelen. Dit is juist een prachtige reactie. In plaats van deze emoties af te keuren, moeten we juist de pijn erkennen. Als de tijd rijp is, kun je je kind leren om deze pijn om te zetten in actie door de andere mensen te helpen.

3 “Laat anderen weten wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt”
Hooggevoelige personen zijn niet de enigen die tijd voor zichzelf nodig hebben. Ook een hooggevoelig kind heeft de tijd nodig om alles te verwerken. Vooral na intensieve activiteiten zoals school of feestjes. Leer ze dan ook dat het heel normaal is om alleen-tijd te nemen.

-> Moeder van een hooggevoelig kind, ik zie je

4 “Het is niet erg om ‘nee’ te zeggen”
Kinderen zijn vaak gewend om ‘nee’ te horen, maar zullen het zelf niet zo vaak gebruiken. Het is natuurlijk aan de ouders om te laten weten of de ‘nee’ op dat moment acceptabel is. Maar als je hooggevoelige kind geen zin heeft om naar een feestje of schoolbijeenkomst te gaan, dan moet dat ook oké zijn.

5 “Neem de tijd om te verwerken”
Net als hooggevoelige personen, heeft een hooggevoelig kind vaak wat extra tijd nodig om dingen te verwerken. Dit maakt je leven rijk en belangrijk. Simpelweg geduldig zijn en je kind de tijd geven die het nodig heeft, zal uiteindelijk alleen maar goed uitpakken.

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

-> 18 kleine, maar belangrijke signalen dat je hooggevoelig bent

Introvert, dear