Hooggevoelig

5 dingen die jouw hooggevoelige kind graag wil horen

5 dingen die jouw hoogsensitieve kind graag wil horen

Hoogsensitieve kinderen hebben een hoop speciale gaven, maar helaas zullen deze door veel mensen als een zwakte gezien worden. Terwijl dit natuurlijk nergens voor nodig is. Het is wel goed om te weten hoe je hiermee om moet gaan bij kinderen, zodat zij zelf ook inzien dat hoogsensitief zijn juist een kracht is, in plaats van een zwakte. Daarom kunnen we deze dingen niet vaak genoeg tegen onze kinderen zeggen:

1 “Al je emoties zijn acceptabel”
Op een bepaald punt in ons leven, hebben velen van ons wel eens gehoord dat we niet moeten huilen. Terwijl tranen juist respect kunnen opbrengen, gaan we emoties zoals boosheid, angst en pijn zien als iets ‘ongezonds’.

Hooggevoelige kinderen kunnen heel veel emoties met zich meedragen. En door deze emoties juist als iets goeds te zien, kunnen zij deze uiteindelijk als een kracht gebruiken. Op die manier kunnen we de kinderen leren om een emotie als woede om te zetten in iets creatiefs of krachtigs.

2 “Het is normaal om emotie over onrecht te ervaren”
Het is voor hoogsensitieve kinderen goed om te horen dat het oké is om zich emotioneel te voelen wanneer ze de pijn van anderen voelen. Dit is juist een prachtige reactie. In plaats van deze emoties af te keuren, moeten we juist de pijn erkennen. Als de tijd rijp is, kun je je kind leren om deze pijn om te zetten in actie door de andere mensen te helpen.

3 “Laat anderen weten wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt”
Hooggevoelige personen zijn niet de enigen die tijd voor zichzelf nodig hebben. Ook kinderen hebben tijd nodig om alles te verwerken. Vooral na intensieve activiteiten zoals school of feestjes. Leer ze dan ook dat het heel normaal is om alleen-tijd te nemen.

4 “Het is niet erg om ‘nee’ te zeggen”
Kinderen zijn vaak gewend om ‘nee’ te horen, maar zullen het zelf niet zo vaak gebruiken. Het is natuurlijk aan de ouders om te laten weten of de ‘nee’ op dat moment acceptabel is. Maar als je kind geen zin heeft om naar een feestje te gaan, dan moet dat ook oké zijn.

5 “Neem de tijd om te verwerken”
Net als hooggevoelige personen, hebben hooggevoelige kinderen vaak wat extra tijd nodig om dingen te verwerken. Dit maakt je leven rijk en belangrijk. Simpelweg geduldig zijn en je kind de tijd geven die het nodig heeft, zal uiteindelijk alleen maar goed uitpakken.

Introvert, dear

Deel op:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •