Gezondheid

Wat mij heeft geholpen bij het herstellen van mijn burn-out

Hoe ik ben hersteld na mijn burn-out

Foto: Instagram @Tessa_Brik

We kennen het allemaal wel, periodes waarin de dagen volgepland zitten met afspraken. Periodes waarin je amper tijd hebt voor jezelf terwijl je daar nu juist zo’n behoefte aan hebt. Je voelt je steeds meer prikkelbaar worden en het werk wat er uit je handen komt is ook niet om naar huis te schrijven. Hoog tijd om je eens flink in te zetten voor jezelf: ont-haast!

Ont-wattes? Ja, ont-haast. Het bewust kiezen voor ontspanning. Sinds mijn burn-out ben ik de koningin van het lanterfanteren. Dit heeft mij enorm geholpen bij het herstellen en zorgt er vandaag de dag voor dat ik mijn grenzen beter kan bewaken. In dit artikel deel ik graag met jullie hoe ikzelf ont-haast.

De Italianen hebben er een prachtige zin voor ‘dolce far niente’ ofwel het zoete niets doen. In een maatschappij als die van vandaag, waarin haasten normaal is, is het een kunst om dagelijks gewoonweg niets te doen. Voor je het weet heb je na een dag flink lanterfanteren de stempel van luiaard te pakken. Toch is het zo ontzettend belangrijk om soms even niets te doen. Voor mij begon het bij het loslaten van wat anderen van mij zouden denken of verwachten. Voelde ik bij opstaan al dat ik mijn dag niet had? Dan zei ik al mijn afspraken af en deed ik helemaal niets die dag.

Inmiddels hoeft het niet meer zo extreem, maar plan ik bewust wekelijks een hele dag in  waarin ik geen afspraken heb staan. Sowieso probeer ik zo min mogelijk afspraken te plannen. Veel liever bel ik spontaan op of iemand zin heeft om iets te doen. Hierdoor blijft het in mijn hoofd rustiger en overzichtelijker. Bovendien vind ik het een stuk leuker om nu een blik in mijn agenda te werpen. Heerlijk al die vrije tijd.

Het onttrekken aan prikkels blijkt ook een zeer belangrijke ontstress-factor voor mij te zijn. Buiten dat ik een introvert persoon ben, ben ik me ook zeer bewust van alle prikkels om mij heen. Die combinatie zorgt ervoor dat een gezellig avondje stappen mij ontzettend veel energie kost. Op zich niet erg zolang ik me hiervan maar bewust ben. Inmiddels weet ik dat ik graag alleen ben, een boek lees of een netflix-dagdeel voor mezelf organiseer.

Daar staat tegenover dat ik beweeg. Door te bewegen geef ik mijn brein een pauze van alle indrukken van de dag. Hoe dit eruit ziet is iedere maand weer verschillend. Zo beweeg ik in de zomer langer en meer dan in de winter, maar train ik in de winter intensiever. Soms heb ik een periode waarin ik alleen maar zwem, wandel of fiets en dan begint het hardlopen en harde trainen weer te kriebelen. Hoe dan ook, ik beweeg altijd. Tijdens mijn herstel ben ik erachter gekomen hoe enorm belangrijk bewegen is voor je lichamelijke en psychische gezondheid.

Begin je met ont-haasten? Neem dan kleine stappen, want met de dagelijkse manier van leven is het best wel een uitdaging. Toch zal je ontdekken dat je steeds creatiever met tijd wordt. Deze bovenstaande tips heb(ben) ik ervaren als een manier om voor mezelf te zorgen en dat is waar het bij het herstellen van stress, overspannenheid of een burn-out om gaat: voor jezelf zorgen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik