Geluk

Altijd onzeker… 11 tegenstrijdige kenmerken van oprecht slimme mensen

Altijd onzeker… 11 tegenstrijdige kenmerken van oprecht slimme mensen

Je bent waarschijnlijk slimmer dan je denkt dat je bent. Ook, of eigenlijk vooral, als je wat langer moet nadenken voordat je antwoord geeft en ook als je juist onzeker over je eigen intelligentie bent. Kijk maar eens naar een aantal tegenstrijdige kenmerken die slimme mensen juist bezitten:

1 Ze zijn nooit helemaal zeker van de dingen die ze denken of ervan overtuigd dat hun ideeën goed zijn. Maar deze onzekerheid zorgt voor mogelijkheden, want door deze onzekerheid zoeken slimme mensen meer bewijs, betere antwoorden en meer ideeën waardoor ze groeien en weer wijzer worden.

2 Ze corrigeren mensen niet, maar ze bieden wel andere inzichten. Intelligente mensen nemen niet automatisch aan dat hun antwoord het enige juiste antwoord is. In plaats daarvan komen ze met ideeën die de ander als optie kan overwegen.

3 Ze voegen dingen toe aan de conversatie in plaats van het gesprek te beëindigen. Ze voelen zich niet bedreigd door het idee dat iemand anders ook wat interessants heeft toe te voegen aan het gesprek. Ze willen dit horen en kijken of ze ervan kunnen leren. 

4 Ze nemen vaak even de tijd voordat ze reageren op een vraag. Ze denken na over een antwoord in plaats van direct het eerste wat in hun hoofd opkomt te roepen.

5 Ze doen niet mee aan ‘wie is er beter/sneller’ wedstrijdjes. Ze gaan de strijd niet aan met mensen die niet rationeel zijn. Want ze weten dat de meeste mensen liever hun gelijk halen dan dat ze een rationeel gesprek aan gaan.

6 Ze laten zich niet leiden door impulsen. Ze worden misschien geleid door passie, maar ze worden er niet door gedreven. Ze kunnen zich prima inhouden en hoeven niet direct voldoening te hebben. Ze kennen het verschil tussen korte en lange termijn beloning en de lange termijn beloning is vaak een stuk groter.

7 Ze voegen alleen iets toe aan een gesprek als ze iets te zeggen hebben. Ze praten niet om het het praten en kunnen juist enorm goed luisteren. Als ze iets zeggen dan zijn het weldoordachte ideeën of argumenten die iets toevoegen.

8 Ze laten de ideeën van anderen hun leven niet vormgeven. Ze geloven anderen niet blindelings en ze nemen niet automatisch aan dat de massa het bij het juiste eind heeft.

9 Ze zijn erg goed in het oplossen van problemen. Zij zijn vaak de personen waar anderen heen gaan met hun problemen. Omdat ze goed kunnen luisteren, maar ook omdat ze dingen vanuit een ander perspectief dan de meesten bekijken.

10 Ze vinden het niet erg om iets bij het verkeerde eind te hebben. Als er een betere oplossing voor een probleem voorbij komt of als iemand anders een beter argument heeft dan staan ze hier voor open.

11 Ze zijn wie ze zijn. Als ze graag naar een ‘fout’ tv programma kijken dan vinden ze dit niet erg. Ze streven geen bepaald image na en ze weten dat het slimste wat je kunt doen is iets dan waar je van houdt en jezelf vervolgens toestaan om hiervan te houden. 

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Thougtcatalog.com