Geluk

Waarom we ons niet meer druk moeten maken over wat anderen over ons denken

Hoe ademen je leven kan beteren

We doen het allemaal, ons druk maken over wat andere mensen van ons vinden. Maar waarom doen we dat toch? Want het is zo zonde van je tijd en energie. We willen aardig gevonden worden en worden geaccepteerd, dat zit nu eenmaal in de menselijke natuur. Maar soms laten we ons te veel leiden door wat andere mensen over ons denken.

Wanneer je je te veel laat leiden door wat andere mensen van je vinden kun je erg onzeker worden en kan het je tegenhouden om de dingen te doen die jij graag wilt. Het is toch zonde om niet te durven zeggen wat je echt denkt omdat je bang bent dat anderen dat misschien raar vinden. Of om bepaalde dingen niet te doen omdat mensen daar een mening over kunnen hebben.

Onderstaand vind je 10 redenen waarom je je niet meer druk moet maken om wat anderen van je denken:

1 Andere mensen weten niet wat het beste voor jou is
Niemand zal ooit zo veel moeite in jouw leven stoppen als jijzelf. Alleen jij weet wat het beste voor je is en dat betekent dat je zelf van je eigen fouten moet leren. Alleen door je eigen keuzes te maken kun je verder komen in het leven en wanneer dingen dan misgaan dan kun je dat alleen jezelf verwijten.

2 Wat goed is voor iemand anders is misschien helemaal niet goed voor jou
Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat iemands mening gebaseerd op wat zij zouden doen. Maar wat goed is voor iemand anders kan voor jou helemaal verkeerd zijn.  We zijn allemaal anders en uniek dus niemand kan jouw keuzes of mening veroordelen.  De enige die echt weet wat goed voor je is, dat ben jezelf.

3 Het weerhoud je om het leven te leven wat jij wilt
Als je constant bezig bent met wat andere mensen van je denken dan kom je nooit verder. Je zult dingen doen die anderen misschien raar vinden of afkeuren. Je zult in situaties terecht komen waarbij je trots en reputatie op het spel moet zetten om te komen waar je wilt komen. Maar als je je de hele tijd bezig houdt met wat anderen wel niet van je denken dan kun je nooit je hart volgen.

4 Jij bent verantwoordelijk voor jouw keuzes
Jij moet de consequenties van jouw keuzes met je mee dragen. Dus doe wat bij jou past en wat voor jou goed voelt, niet wat iemand vindt dat je zou moeten doen.  Het is jouw verantwoordelijkheid.

5 Mensen veranderen constant van mening
Mensen zijn veranderlijk. Hun ideeën en meningen veranderen de hele tijd. Wat dus betekent dat wanneer iemand een bepaalde mening over je vormt er een grote kans is dat deze mening later weer verandert. Daar kun jij je keuzes dus niet van laten afhangen, de gedachten van andere mensen doen er dus gewoon niet zo veel toe.

6 Het leven is gewoon te kort
Je hebt maar één leven, waarom zou je je dan druk maken om wat andere mensen denken? Doe wat jij wilt en wees wie jij wilt zijn! Sommige mensen kom je misschien over een jaar wel nooit meer tegen en dan laat jij je leiden door hun mening? Zonde! Leef je leven zonder je druk te maken over wat anderen vinden.

7 Het is niet hun leven, dus het gaat ze helemaal niets aan
Mensen mogen van alles denken, net zoals jij van alles mag denken. Wat andere mensen van je denken kan niet veranderen wie jij bent of wat je waard bent, behalve als jij dit zelf toelaat en laat gebeuren. Dit is jouw leven, je hoeft alleen aan jezelf verantwoording af te leggen.

8 Je oogst wat je zaait
Wanneer mensen zich te druk maken om wat anderen denken dan gaan ze zich daar ook naar gedragen. Ze willen zo graag door iedereen aardig gevonden worden dat ze zichzelf kwijtraken.  Waardoor je eigenlijk het tegenovergestelde bereikt, want juist iemand die er alles aan doet om door iedereen aardig gevonden te worden wekt weerstand bij mensen op.

9 Het kan mensen niet zo veel schelen als wat jij denkt
Jij hebt misschien het gevoel dat andere mensen met jou bezig zijn meer eigenlijk is iedereen vooral met zichzelf bezig. Jij bent je eigen ego, dus natuurlijk vind jij jouw leven het belangrijkste maar andere mensen hebben wel wat anders te doen dan zich constant met jouw leven bezig te houden.

10 Het is nou eenmaal onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken
Je kunt niet iedereen blij maken. Het is onmogelijk om te voldoen aan ieders verwachtingen, dus het heeft geen zin om dit te proberen. Zorg er in ieder geval dat je aan je eigen verwachtingen voldoet!

“Care about what other people think and you will always be their prisoner.” – Lao Tzu

Lifehack