Gezondheid

Waarom een zorgverzekering op maat afsluiten zo belangrijk is

We zijn allemaal anders en hebben dus ook allemaal andere zorg nodig. Sommige mensen hebben niet tot nauwelijks extra zorg nodig en hebben aan een huisartsbezoek op zijn tijd genoeg. Andere mensen kunnen veel zorg nodig hebben en zijn wekelijks bij een zorgaanbieder te vinden. Omdat onze zorgbehoeften zo verschillen, zijn er ook veel verschillende zorgverzekeringen om uit te kiezen. We nemen in dit artikel de verschillende zorgverzekeringen met je door, zodat jij een zorgverzekering op maat kunt afsluiten. 

Basis zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is de zorgverzekering die elke Nederlander verplicht moet hebben. Dat is wettelijk vastgelegd, zodat zorg voor iedereen toegankelijk is. Een basis zorgverzekering bestaat uit een basispakket dat elk jaar door de overheid wordt samengesteld. Met een basis zorgverzekering ben je dus verzekerd voor standaardzorg en medicatie. De vergoedingen die je kunt krijgen vanuit basis zorgverzekeringen kunnen bij zorgverzekeraars niet verschillen, maar andere extra voordelen en de hoogte van premies kan wel onderling verschillen. Vaak kiezen mensen ervoor om dezelfde zorgverzekeraar te kiezen als hun partner of ze kiezen voor hun kinderen dezelfde zorgverzekering. Dit kan namelijk korting opleveren. 

Aanvullende zorgverzekeringen

Als je vaker zorg nodig hebt dan er vanuit een basisverzekering wordt vergoed, of wanneer je speciale zorg nodig hebt die niet in het basispakket zit, dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering kan bijvoorbeeld en tandartsverzekering, een fysiotherapieverzekering of een orthodontie verzekering zijn. Een aanvullende tandartsverzekering is verstandig om af te sluiten voor mensen die vaak naar de tandarts moeten wegens regelmatige gebitsproblemen. Een fysiotherapieverzekering is een slimme keuze voor mensen die wekelijks of maandelijks naar de fysiotherapeut gaan en een orthodontieverzekering is voordelig voor kinderen of volwassenen met een beugel. Met een aanvullende zorgverzekering ben je dus goed verzekerd tegen extra kosten die niet vanuit het basispakket worden vergoed. 

Collectieve zorgverzekeringen

Naast een basis zorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering heb je ook een collectieve zorgverzekering. Een collectieve zorgverzekering loopt via je werkgever en kan ervoor zorgen dat je korting krijgt op je aanvullende zorgverzekering of andere voordelen kan genieten. Via de website van je zorgverzekeraar kun je zoeken naar je werkgever en een eventuele collectieve zorgverzekering. Of je voldoende verzekerd bent met een basis zorgverzekering of een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, hangt volledig van je zorgbehoeften af en het is altijd handig om even uit te zoeken of je je kunt verzekeren bij een collectief via je werkgever. Zo sluit je een zorgverzekering op maat af. Als je er na een tijdje achter komt dat je zorgverzekering toch niet aansluit op je zorgbehoeften of dat je te veel betaalt, dan kun je gratis overstappen naar een andere zorgverzekering. Regel je overstap wel voor 1 januari, want alleen dan ben je de overstap op tijd geregeld en geldt jouw nieuwe zorgverzekering voor het nieuwe jaar.