Geluk

3 manieren waarop je jeugd je heeft gevormd

3 manieren waarop jouw jeugd je heeft gevormd

Er is een reden dat problemen van volwassenen vaak te herleiden zijn naar hun jeugd. In je jeugd heb je 3 overtuigingen gevormd die je vandaag de dag effect op je hebben:

1 De overtuiging die je hebt over jezelf
Je jeugd gaf jou een gevoel van wie je bent als persoon. De communicatieboodschappen die hebt ontvangen van je ouders, broers en zussen, ouders en vriendjes hebben je iets over jezelf geleerd. Deze ervaringen hebben je geholpen om te beslissen of je aardig, slim, sociaal of verlegen was. Ook hebben deze ervaringen jou gevormd in je huidige keuzes en interacties met mensen.

2 De overtuigingen die je hebt over anderen
Je jeugd heeft je ook veel over andere mensen geleerd. Zijn mensen goed of slecht? Helpen mensen anderen of doen ze anderen bewust pijn? Als jij een liefdevolle jeugd hebt gehad dan heb je waarschijnlijk geleerd dat je anderen kunt vertrouwen en dat het goed is om anderen te helpen. Maar als de mensen in je jeugd niet zo aardig waren dan heb je waarschijnlijk geleerd dat mensen je pijn doen of je zelfs zullen misbruiken.

3 De overtuigingen die je hebt over de wereld
Kinderen die opgroeien in een veilige omgeving geloven dat de wereld een relatief veilige plek is. Ze hebben zin in hun toekomst in een vredevolle wereld.

Kinderen die harde en onvoorspelbare dingen hebben meegemaakt geloven dat de wereld een harde plek is waarin je moet worstelen om te kunnen overleven.

Overtuigingen die waarheden worden
Wanneer je gelooft dat iets de waarheid is dan ga je op zoek naar bewijs om deze waarheid te ondersteunen. En met elk stukje bewijs wordt jouw geloof versterkt. Als jij bent opgegroeid met het geloof dat je niet slim genoeg was om te studeren dan zul je elke fout die je maakt zien als bewijs dat je niet slim genoeg bent. Wanneer je zo nu en dan wel een goed cijfer haalt dan zie je dit als geluk en niet als bewijs dat je slim bent. Je kunt je niet eens voorstellen dat jouw overtuigingen niet kloppen, vooral omdat de bewijzen hier ook nog eens voor zijn.

Deze overtuigingen hebben invloed op je gedrag: als je gelooft dat je niet slim genoeg bent dan zul je minder de neiging hebben om je best te doen op school. Als je gelooft dat mensen je niet aardig vinden, dan zul je meer moeite hebben met het maken van vrienden. Wanneer je geen oogcontact maakt of mensen niet op een vriendelijke manier begroet dan zul je het lastig vinden om hechte relaties te ontwikkelen. En deze relatie ‘moeilijkheden’ zullen ervoor zorgen dat jouw geloof, dat je niet leuk genoeg bent, wordt versterkt.

Hoe verander je deze overtuigingen?
Veel volwassen overwinnen hun lastige kindertijd, maar bij anderen blijft hun moeilijke jeugd ze achtervolgen. Hierdoor worstelen ze met hun zelfbeeld, maar gelukkig kun je jouw jeugd wel loslaten. Het kost tijd en moeite, maar het is, vaak met hulp van een coach of psycholoog, mogelijk. Maar wanneer het je lukt om je jeugd en je overtuigingen achter je te laten dan zul je zien dat je eindelijk vooruit komt en je jouw potentieel ten volle kunt benutten!

psychologytoday.com