Geluk

Laat, dankzij deze tips, de dingen los die je tegenhouden en geen energie geven

Laat, dankzij deze tips, de dingen los die je tegenhouden en geen energie geven

Ze zeggen dat je pas echt rust vindt als je jezelf toestaat om bepaalde gedachtes en gevoelens die je geen goed doen los te laten. Sowieso is het goed om stil te staan bij dingen die je tegenhouden, geen energie geven en niet het beste in je naar boven brengen. Dit klinkt misschien lastig, maar het valt best mee:

  • Begin met opschrijven van dingen die je dwars zitten. Groot of klein, het mag alles zijn.
  • Voeg dan dingen toe waarover jij je schuldig voelt of waar jij je voor schaamt, ook als dit al van jaren geleden is.
  • Schrijf dan ook direct alle negatieve dingen in je leven op waar je geen controle over hebt. 
  • Voeg verder alles op waarvan jij het gevoel hebt dat het je geen goed doet in je leven.
  • Sta vervolgens stil bij elk item van deze lijst en neem de tijd om jezelf echt toe te staan om dit los te laten. 

Uiteindelijk zul jij jezelf vergeven en stoppen met je zorgen maken over dingen waar je toch geen controle over hebt. Niemand is perfect, maar we zijn genoeg. Vertel je zelf dit steeds opnieuw. 

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dingen die je los kunt laten en hoe je dit zou kunnen doen.

1 Het loslaten van je zorgen maken als andere mensen je niet aardig vinden. 
Als je een pleaser en ook nog eens heel gevoelig bent dan doet het pijn als iemand boos op- of teleurgesteld in je is. Je voelt deze pijn door je hele lichaam. Maar je kunt jezelf toestaan om deze pijn los te laten. Als iemand jou niet aardig vindt dan is dat het probleem van de ander. Jij focust je op jezelf en bent de beste persoon die je kunt zijn. 

Vaak nemen we aan dat iemand boos of teleurgesteld is in ons terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is dus goed genoeg om de beste versie van jezelf te zijn zonder dat je je ook nog eens druk maakt over wat iemand anders denkt van deze versie. Jij doet er toe en jij weet wat je waard bent, wat de ander denkt is van hem. 

2 Het idee loslaten dat je altijd alles moet doen.
Moeder, vrouw, vriendin, dochter, werknemer/ ondernemer, koken, schoonmaken, boodschappen, gastvrouw. Zomaar wat rollen en taken die bij jou horen en die je allemaal goed wilt doen. Niet half, niet een beetje nee goed. Vele van ons zijn opgegroeid dat relaxen een teken van luiheid is. Maar dit is niet waar. We verdienen allemaal tijd om op te laden, om te genieten van het leven. We hoeven niet altijd bezig te zijn om het goed te doen. 

Laat dit idee los. Dat is niet makkelijk want dit idee is waarschijnlijk al op jonge leeftijd in je hoofd gepland. Maar sta jezelf toe om iets voor jezelf te doen zonder je schuldig te voelen. Zet even die tv aan, ook al moet het huis eigenlijk nog gezogen worden. Maak tijd voor je meditatie oefening, ook als je het beddengoed nog moet verschonen en ga een stuk wandelen, ook als je huis een zooitje is. 

Loslaten is niet makkelijk maar het geeft je rust en vrijheid. Het geeft je de energie om dingen te doen die jij leuk en belangrijk vindt!