Geluk

10 signalen dat je toch echt te lief bent!

10 signalen dat je toch echt te lief bent

Dat please gedrag zit er bij de meeste van ons echt ingeramd.. niet zo gek want we zijn waarschijnlijk allemaal keurig opgevoed met het idee dat we aardig en beleefd moeten zijn en dat we altijd voor anderen klaar moeten staan. Als je dan zelf niet zo assertief bent en misschien zelfs een beetje onzeker bent waardoor je wilt dat iedereen je aardig vindt, dan kan het zomaar dat je een pleaser bent geworden.

Helemaal niet erg en juist fijn dat er ook nog genoeg aardige en lieve mensen op de wereld zijn, maar soms is het voor jezelf lastig om het altijd maar iedereen naar het zin te willen maken. Vooral als andere mensen ook nog eens misbruik van je goedheid maken. Als je onderstaande signalen herkent, dan wordt het tijd om wat meer voor jezelf op te komen.

1 Je doet alsof je het altijd met iedereen eens bent
Je luistert beleeft naar de meningen van anderen en hoort iedereen netjes aan. Maar wanneer je net doet alsof je het eens bent met de mening van een ander terwijl dit niet zo is dan ben je weer de ander in plaats van jezelf tevreden aan het houden. Jouw mening doet er toe, ook als deze anders is!

2 Je voelt je verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen
Het is heel gezond om in te zien dat jouw gedrag invloed heeft op anderen. Maar denken dat jij de kracht hebt om anderen gelukkig te maken wordt een probleem. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen emoties. Iemand helpen is prima, maar bewaak je grens!

3 Je verontschuldigt je vaak
Of je nou jezelf vaak de schuld geeft of je bent bang dat anderen jou de schuld geven: je vaak verontschuldigen komt vaak voort uit een groter probleem. Jij hoeft je niet te verontschuldigen voor wie je bent, punt.

4 Je staat onder druk omdat je nog zo veel moet doen
Jij bent de enige die controle heeft over hoe jij jouw tijd indeelt. Maar als je te lief bent dan is er een grote kans dat jouw schema propvol zit met activiteiten waarvan je denkt dat anderen graag willen dat je dit doet. Jij bent de baas over jouw agenda, niet vergeten!

5 Je kunt geen nee zeggen
Of je nou ja zegt en het ook daadwerkelijk doet of je zegt ja en vervolgens verzin je een smoesje om er onderuit te komen.. je zult nooit je eigen doelen bereiken als je niet voor jezelf op kunt komen.

6 Je vindt het vreselijk als iemand boos op je is
Als iemand boos op je is hoeft dit niet automatisch te betekenen dat je iets verkeerd hebt gedaan. Maar als jij het niet aan kan als iemand boos op je is of niet tevreden over je is dan ben je snel geneigd om je grenzen over te gaan om dit voorkomen. Niet meer doen, soms worden mensen boos op je of zijn ze niet tevreden, dit is niet erg. Het belangrijkste is dat jij trouw aan jezelf bent!

7 Je gedraagt zoals de mensen om je heen zich gedragen
Het is normaal als je bij verschillende mensen verschillende kanten van je persoonlijkheid toont. Maar als je te lief bent dan ga jij er onbewust misschien te ver in om anderen op hun gemak te stellen. Zo eet je misschien meer dan je wilt omdat je denkt dit iemand anders blij maakt.. Neem je nog een wijntje omdat anderen je anders ongezellig vinden.. etc.

8 Je hebt complimentjes nodig om je goed te voelen
Iedereen vindt het fijn om complimenten te krijgen. Maar als je zelf onzeker en vaak te lief bent dan heb je deze waardering nodig om je goed te voelen. Als je eigenwaarde afhankelijk is van de meningen van anderen, dan voel jij je alleen goed als je complimenten krijgt. Schrijf eens op waar jij trots op bent? Wat vind jij leuk en mooi aan jezelf?

9 Je doet er alles aan om conflicten te vermijden
Niemand houdt van ruzie, maar er alles aan doen om conflicten te vermijden betekent dat jij ook niet opkomt voor de dingen waar jij voor staat en de mensen waar jij in gelooft. Wees niet te bang voor een conflict, het betekent helemaal niet dat mensen je minder aardig vinden als het een keer botst!

10 Je geeft het niet toe als je gevoelens gekwetst worden
Door te ontkennen dat je verdrietig, gekwetst, beschaamd of teleurgesteld bent houd je een relatie oppervlakkig. Het is niet erg om je kwetsbaar op te stellen en om het te zeggen als iemand een grens is overgegaan. Het zorgt voor verdieping in een relatie en je krijgt respect voor het feit dat jij je uitspreekt! Je hoeft je niet altijd sterk voor te doen, je kwetsbaar durven opstellen getuigt juist van kracht!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?