Geluk

5 signalen dat je overprikkeld bent

5 signalen dat je overprikkeld bent

Druk, druk, druk! Werk, gezin, sociaal leven, sporten en over al die aspecten van je leven probeer je controle te houden. Maar altijd maar alles onder controle proberen te houden is hartstikke uitputtend en kan ervoor zorgen dat je moe, humeurig en emotioneel leeg bent. Je kunt weinig hebben en hebt zoveel prikkels te voortduren dat je op een gegeven ogenblik overprikkeld bent.

Hoe weet je nou of je overprikkeld bent? En hoe zorg je ervoor dat je weer rust en energie krijgt?

1 Je bent altijd moe
Het maakt niet uit hoeveel je slaapt, je voelt je altijd moe. Je avonden breng je uitgeteld liggend op de bank door.

Hoeveel je ook rust, een drukke geest leidt tot een vermoeide geest en een vermoeid lichaam. Probeer een avondroutine te creëren. Kies een tijdstip waarop je naar bed gaat en houdt je aan dit tijdstip. Maak je klaar om naar bed te gaan door eerst wat warms te drinken, kamille thee is hier ideaal voor.  Ook lavendel kalmeert de geest, sprenkel wat lavendel olie op een tissue en plaats die in de buurt van je bed.

2 Je bent gespannen en snel chagrijnig
Je voelt je constant gespannen en bent snel geïrriteerd.

Als je voelt dat je je snel aan dingen ergert en je nerveus en onrustig bent dan is het goed om momenten te pakken om even tot rust te komen (ga desnoods even op het toilet zitten!). Doe je ogen dicht en sta jezelf toe om te ontspannen. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Doe dit 5 keer en doe langzaam je ogen weer open. Neem de tijd om weer helemaal ‘bij’ te komen en ga terug naar de situatie met een kalmere geest.

3 Je trekt je terug
Je hebt geen zin om te socializen en je blijft liever thuis op de bank dan dat je uit gaat. Zelfs een kopje koffie met iemand drinken klinkt niet meer aantrekkelijk; je blijft liever thuis in je eigen veilige wereld.

Het is natuurlijk helemaal niet erg om lekker thuis te blijven. Maar het gaat erom dat wanneer het huis uitgaan een ‘klusje’ wordt en wanneer gesprekken niet meer makkelijker gaan jij jezelf aan het terugtrekken bent. Als je merkt dat jij je aan het terugtrekken bent dan is goed om tijd voor jezelf in te plannen. Lekker onder de deken liggen met een goed boek, een warm bad, een avondje naar de sauna, een wandeling, alles wat goed voor jou voelt. Het is geen luxe, het is noodzakelijk!

4 Je blijft uitstellen
Je to do lijst is zo lang dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen. Maar eigenlijk doe je helemaal niets van wat er op je lijst staat, want lijkt allemaal zo onzinnig.

Kijk niet naar je to do lijst als geheel, want dit kan nogal overweldigend zijn. In plaats daarvan kun je items prioriteit geven en één taak per keer aanpakken. Focus je op deze ene taak tot het compleet is. Het gaat erom dat je je taken verdeelt in kleine behapbare stukjes. Je bent maar één persoon en je kunt maar één ding tegelijk. En vergeet niet, je mag altijd om hulp vragen.

Bewaar dit artikel op Pinterest

5 Je bent super emotioneel
Je voelt je huilerig en je tranen komen op de meest vervelende momenten. Je hebt je emoties zo lang binnen gehouden dat ze nu wel naar buiten moeten komen.

Uit jezelf. Laat de tranen stromen en je zult zien hoe een goede huilbui op kan luchten. Zodra jij je emoties naar buiten laat zal je vanzelf de balans weer vinden. Je kunt ook de volgende oefening proberen: Ga zitten met je voeten plat op de vloer. Doekje ogen dicht en adem diep in en uit. Visualiseer dat je voeten naar de grond worden getrokken en dat er wortels uit je voeten die de aarde in groeien. Deze wortels helpen je te aarden en zorgen ervoor dat je in contact staat moet moeder natuur. Houd deze visualisatie een aantal minuten vast en doe dan langzaam je ogen weer open. Stamp zachtjes met je voeten op de grond voordat je weer opstaat.

Ook interessant: Hoe je tot rust komt als je over je grenzen bent gegaan en overprikkeld bent

mindbodygreen.com