Gezondheid

In 10 minuten weer een geheugen als een olifant

10 signalen dat je een sterk vrouw bent
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Krijg je ineens een what’s app’je van je vriendin: “Waar blijf je nou? Ben je nog onderweg?” Je kan wel door de grond zakken. Helemaal die afspraak vergeten. Terwijl je er vanochtend nog aan dacht, maar toen kwam er weer van alles tussendoor en nu ben je met hele andere dingen bezig. Wat een ramp!

De laatste tijd beland je steeds vaker in dit soort situaties, want je geheugen laat je vaak flink in de steek. Kon je vroeger bijvoorbeeld alle nummerplaten van je familie en vrienden zo opdreunen, nu kun je zelfs de kleinste boodschap niet onthouden. Het lijkt wel alsof alle informatie die je hoofd in gaat onmiddellijk weer vervliegt.

Maar niet alleen je geheugen laat het afweten, je kunt je ook amper meer concentreren. Voorheen was het nooit een probleem om hele dagen achter de computer te zitten en flink door te werken, maar als je er nu alleen maar achter gaat zitten merk je al dat er niets uit je handen gaat komen. Je gedachten gaan alle kanten op, behalve in de richting van het karweitje dat je hebt te doen.

En dat alles vreet aan je zelfvertrouwen. Je vraagt je af of je nog wel in staat bent normaal werk te leveren, want als je niets kunt onthouden en je nergens op kunt concentreren ben je nou niet bepaald de meest betrouwbare medewerker. En dat terwijl je kwaliteit en betrouwbaarheid altijd zo hoog in het vaandel had staan.

Gelukkig is er een vrij eenvoudige methode om je concentratievermogen te trainen en te verbeteren. Een methode die wetenschappelijk is bewezen en wordt aangehaald door Ap Dijksterhuis in zijn boek ‘Op naar geluk’ (ik schreef er al eerder over).

Het enige dat je hoeft te doen is letten op je ademhaling. Ga daarvoor op een rustige plek zitten. En ga met je aandacht naar je ademhaling. Je hoeft daar niets aan te veranderen, je ademhaling is goed zoals die is. Merk op hoe je ademhaling je lichaam in beweging zet. Hoe je borstkas rijst bij een inademing en weer daalt op een uitademing. Wel zul je merken dat je gedachten afdwalen, dat je ineens ergens anders bent met je gedachten. Zodra je dit opmerkt, keer je weer terug naar de oefening en richt je je aandacht opnieuw op je ademhaling.

Veroordeel jezelf niet als je steeds weer afdwaalt. Want dat hoort erbij. Het gaat juist om de oefening om steeds weer terug te keren naar wat je aan het doen was: letten op je ademhaling. Doe deze oefening iedere dag, tien minuten lang. En je zult merken dat je concentratievermogen toeneemt en dat ook je geheugen verbetert.

Wanhoop dus niet als je steeds vaker dingen vergeet en je je niet kunt concentreren op de dingen die je hebt te doen. Maar gun jezelf tien minuten per dag om je aandachtsspier te trainen. En heb vertrouwen. Want die kwaliteit en betrouwbaarheid, dat heb je toch echt – nog steeds – in je.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Wil jij ook meer rust in je hoofd en je lijf? Ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie