Hooggevoelig

Deze ontdekkingsreis naar jezelf zou iedere hooggevoelige moeten maken

Deze ontdekkingsreis naar jezelf zou elke hooggevoelige moeten maken

Als hooggevoelige persoon (hsp) heb ik het leven altijd anders ervaren dan de mensen om mij heen. En als ik niet leefde zoals ik als hsp zou moeten leven – doen wat iedereen doet, een stressvolle baan kiezen, voor iedereen behalve voor mezelf zorgen en niet voor mijn lichaam zorgen doormiddel van voeding en beweging – dan kreeg ik vanuit elke kant waarschuwingssignalen.

Maar wat mij het meeste tegenhield om mijn leven op de beste manier te leiden was dat ik niet wist hoe ik mijn emoties moest helen en hoe ik moest omgaan met mijn empathie en mijn gevoel dat ik een verandering wilde maken in deze wereld. Voordat ik op zelfontdekking ging benutte ik niet mijn volledige potentieel; ik had slechte relaties, ik was de connectie met mezelf kwijt en ik wist niet wie ik zelf was.

Juist als je hsp bent is het zo belangrijk om op ontdekkingsreis naar jezelf te gaan. Het is belangrijk voor jou om te weten wat je doel is. Daarom vind je onderstaand stappen die je kunt zetten om zo te starten met jouw zelfontdekkingsreis zodat je jouw energie kan laten stromen en je kracht kunt voelen.

-> 12 signalen dat je geen introvert, maar een hooggevoelige extravert bent

1 Heel je ziel
Kwetsbaarheid veroorzaakt geen pijn, het is ook geen teken van zwakte. Een kwetsbaar en open leven leiden is het krachtigste wat we kunnen doen want als we ons leven leiden vanuit liefde dan is er geen angst. En als er geen angst is dan is er geen woede. Wat ons als volwassenen vaak het meeste pijn doet zijn de ervaringen uit het verleden die nog geen plekje hebben gekregen.

Je hart openen maakt niet vatbaarder voor pijn, je wordt vatbaarder voor pijn als jij je hart sluit. Daarom is het onze verantwoordelijkheid om te kijken welke emotionele patronen er veranderd moeten worden om zo ruimte te maken voor meer van je liefdevolle zelf.

2 Je mag weglopen
Als je van binnen veranderingen doormaakt dan zullen je relaties ook veranderen. Sommigen zullen nog sterker worden, anderen zullen wegvallen. Weet dat jij nooit het slachtoffer bent van het gedrag, de mening of energie van iemand anders. Mensen die jou leegzuigen of die jouw licht niet kunnen zien hebben niets toe te voegen. Laat ze los.

3 Hoeveel jij waard bent wordt niet bepaald door hoeveel jij voor anderen doet
Je bent waardig en mag er sowieso zijn zonder dat je ook maar iets doet. Gebrek aan zelfwaarde blokkeert ons van het geven en ontvangen van gezonde liefde. Het houdt ons tegen bij het najagen van onze dromen en het creëert afhankelijkheid in onze relaties waardoor er een disbalans komt in geven en ontvangen. En vaak gebeurt dit allemaal onbewust, wat het eigenlijk nog meer macht over ons leven geeft, waardoor we het gevoel hebben dat we vastzitten in onze huidige situatie. Behalve als je toegeeft dat jij waardig en genoeg bent zul je nooit vooruit komen. Kies voor jezelf en weet dat wanneer je dit doet je dromen en doelen binnen handbereik liggen.

-> De 5 worstelingen die je als hooggevoelige moeder vast herkent

4 Je hebt een missie
Iedereen heeft een doel – niemand is hier zomaar of per ongeluk. Het is een geschenk om dingen intenser te voelen en om meer te geven om dingen, want als je dit niet zou hebben dan zou je nooit zo mooi zijn als je nu bent. Jij hebt een missie, een doel. En de dingen die jou zo raken zijn dezelfde dingen die jou misschien meer kunnen vertellen over jou doel.

5 Schakel afleiding uit
Stap uit de neppe realiteit die de media ons geeft en begin je eigen droomleven te leven. Laat je niet bang maken door anderen, stop met jezelf te vergelijken en kijk naar jouw potentieel. Kijk hoe jij een verschil kunt maken door jouw gevoeligheid, jouw kracht.

->4 manieren waarop hooggevoelige mensen hun zelfvertrouwen een boost kunne geven

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Jennifer Kass voor Mindbodygreen.com