Geluk

Niet alle vriendschappen zijn voor altijd en dat is prima

Sommige vriendschappen zijn niet voor altijd en dat is prima

Mensen groeien – we worden volwassen en wijzer – en misschien zijn de personen die jullie waren toen jullie vrienden werden niet meer de personen die jullie vandaag de dag zijn. Daarnaast zijn jullie interesses en houdingen ten opzichte van het leven misschien veranderd en kan het zijn dat de dingen die jullie vroeger gemeen hadden er nu niet meer zijn. Dat betekent niet dat één van jullie beiden iets verkeerds heeft gedaan, jullie zijn gewoon gegroeid en misschien veranderd als persoon.

Het kan moeilijk zijn om iemand los te laten, maar het leven gaat door. Je ontmoet weer nieuwe mensen, zoals ook zij weer nieuwe mensen ontmoeten. Als een vriendschap niet voor altijd is betekent het niet dat er iets mis is gegaan, het betekent gewoon dat jullie misschien niet bedoeld waren om voor altijd bevriend te zijn. Neem het daarom niet persoonlijk als een vriendschap eindigt en doe geen aannames van wat er zich in het hoofd van de ander afspeelt (want meestal heb je het toch verkeerd).

Er zijn ook vriendschappen die wel voor altijd blijven en dit zijn de beste vriendschappen. Waardeer daarom de vriendschappen die je nu hebt, de mensen die nu van je houden in plaats van je te focussen op de mensen die om wat voor reden dan ook niet meer in je leven zijn. Focus je op de mooie herinneringen en de dingen die ze aan je leven hebben toegevoegd en verander je perspectief van: “Mijn vriend(in) heeft me laten zitten” naar “Mijn vriend(in) heeft me geholpen om de persoon te zijn die ik vandaag ben, ook al zien we elkaar nu niet meer”.

Soms moet je mensen loslaten. Soms omdat ze weer ruimte maken voor nieuwe mensen in leven en soms omdat je zelf meer ruimte nodig hebt. Maar onthoud dat het niet erg is; niet alle vriendschappen zijn voor altijd en dat is prima.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?