Kinderen

Hoe jij jouw dochter kunt helpen om van haar lichaam te houden

Zo help jij jouw dochter aan een gezond zelfbeeld

Het is een uitdagende taak – in deze wereld kinderen opvoeden. Het is zelfs zo dat jij de meest invloedrijke persoon bent, vooral als je kinderen nog jong zijn. Tijd dus om te stoppen met klagen over je heupen…

Onderzoekers weten al lang dat wanneer ouders hun kinderen ‘pesten’ met hun gewicht of die ze pushen om te gaan lijnen, dit serieuze consequenties kan hebben. Het kan zelfs leiden tot eetstoornissen of depressie. Een onderzoek uit 2012 toont aan dat wanneer ouders constant praten over calorieën, koolhydraten of over hoe dik ze wel niet zijn geworden, hun kinderen een grotere kans hebben om ook ontevreden te worden over hun lichaam. Hoe dik of dun deze kinderen ook zijn.

Het is op zich goed nieuws dat jij zo veel invloed hebt, altijd goed om te weten dat je meer invloed hebt dan Elsa of Taylor Swift ;). “Wij zijn degenen die onze dochters leren wat het betekent om een volwassen vrouw te zijn”, zegt Charlotte Markey professor psychologie aan de Rutgers Universiteit in Camden. De boodschap die jij je kinderen geeft wanneer jij klaagt over jouw lichaam is dat de lat erg hoog ligt wil je perfect bevonden worden, zegt Markey.

Wanneer jij je hele leven al met je gewicht hebt geworsteld dan is het niet makkelijk om dit zomaar te laten verdwijnen, zelfs niet voor het welzijn van je kinderen. Maar wil je een goede reden hebben om hier toch maar mee te beginnen? Volgens de Amerikaanse Eetstoornis Vereniging beginnen meisjes bewust te worden van lichaamstypes en diëten als ze ongeveer 6 jaar oud zijn. En 50% (!) van Amerikaanse meisjes tussen de 6 en 12 zeggen dat zij zich zorgen maken over het feit dat ze te dik worden.

Op de volgend manier kun jij de juiste snaar raken:

Doe in het begin alsof
Ook al heb je lange issues met je lichaam, probeer ze niet te delen met je kinderen. Wanneer jij in de spiegel kijkt en bij jezelf denkt dat je eruit ziet als een walrus in die spijkerbroek, houd dit dan voor jezelf! Zeg het niet hardop en trek geen vies gezicht.

Geef jezelf elke dag een compliment
Jouw kind denkt dat jij fantastisch bent, wees het met haar eens. Het is belangrijk voor je kind om jou positieve dingen over jezelf te horen zeggen die niet gerelateerd zijn aan uiterlijk of gewicht.

Accepteer andermans complimenten
Wanneer een vriend zegt dat je er goed uitziet, en jij reageert met: “Pfft ben je gek, ik zie er vandaag niet uit!”, dan geef jij de boodschap dat het niet uitmaakt wat iemand zegt, jij zal nooit tevreden zijn met hoe je eruit ziet. Een simpel ‘dank je wel’, doet al wonderen.

Noem jezelf niet vet
Of mollig of dik. En als je toch aan het nadenken bent, probeer de woorden dieet, lijnen, calorieën en koolhydraten ook te vermijden. Door aan tafel te bespreken of je nou wel of geen aardappelen/vlees/brood mag eten tijdens je dieet, dan pikken je kinderen dit op. Wat zal leiden tot ongezonde eetgewoontes, aldus een onderzoek van de Universiteit van Minnesota. Behalve dat het eten lekker is, hoeft er aan tafel niet veel over het eten gesproken te worden. Dit betekent niet dat je nooit een nieuw dieet mag proberen, maar zorg dat je er niet te veel ophef over maakt.

Bedenk goed hoe jij over anderen praat
Kinderen zijn niet blind. Zij zien ook dat er verschillende lichaamstypes bestaan en mensen zouden deze verschillen op een respectvolle manier tegemoet moeten treden. Bijvoorbeeld: “Je hebt gelijk, iedereen is anders. Dat maakt de wereld juist zo’n interessante plek”. En probeer op je commentaar op die presentatrice die zo dik is geworden ook voor je te houden.

Ga naar het zwembad
Of eigenlijk ga in het zwembad. Hoe verlegen of ongemakkelijk je er ook van wordt, trek je badpak aan en ga zwemmen. Want niet gaan zwemmen omdat jij vindt dat jouw lichaam niet goed genoeg is heeft een enorme impact op kinderen. Je kinderen kijken naar jou, sla de leuke dingen niet over alleen maar omdat je in jouw ogen niet ‘perfect’ bent.

Bekijk onderstaand het inspireerde filmpje van Dove waarin moeders worden geconfronteerd met hoeveel invloed ze ongemerkt op hun dochters hebben.

Realsimple.com