Gezond gewicht Gezondheid

Mindful eten, hoe doe je dat?

Zo kom je van je opgeblazen gevoel af
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Het kon natuurlijk niet uitblijven, dat ik een blog zou schrijven mindful eten. Want (gezond) eten en mindfulness zijn belangrijke dingen in mijn leven. Dus 1 + 1 = 2 natuurlijk ☺! Dus in dit artikel geef ik je een aantal tips over hoe je mindful kunt eten. Want dat is namelijk best leuk!

Begin bij het begin: koop bewust
Tip vooraf: ga niet de boodschappen doen als je haast hebt, honger hebt of met vermoeide (wellicht ietwat minder welwillende) kinderen bent. Grote kans dat je enige doel dan is om zo snel mogelijk de supermarkt weer uit te komen en je niet de tijd neemt om even bewust de boodschappen te doen. En daar begint mindful eten juist al!

Hoe doe je bewust boodschappen? Begin met eerst eens stil te staan en te bedenken waar je zin in hebt. Waar heb je behoefte aan? Een warm of een koud gerecht? Een stevige maaltijd of juist iets lichts? Heb je honger of juist meer dorst?

Laat je daarna door je zintuigen leiden bij het boodschappen doen. Door welke kleuren groente en fruit wordt jij bijvoorbeeld aangetrokken? Wat ruikt er lekker? Hoe voelt het product aan als je het vastpakt? Is het zwaar, licht, glad of ruw? Wat gebeurt er als je iets vastpakt en eraan ruikt en voelt? Loopt het water je al in de mond? Zie je het eindgerecht als voor je? Welke andere producten horen er bij? Kun je het als het ware al proeven?

Als je wilt kun je ook speciale aandacht geven aan waar de producten vandaan komen. Is het iets wat lokaal geproduceerd is of ingevlogen is? Heeft het een goed leven gehad voordat het verwerkt werd tot voedsel? Is het product wat uit veel ingrediënten bestaat, of bestaat het uit één of enkele basis ingrediënten?

Bereid je eten met aandacht
Als je alles voor het eten in huis hebt, kun je beginnen met het bereiden ervan. Ook dit kun je uiteraard mindful doen.

Ikzelf vind groenten snijden vaak echt een …klus. Dat gedoe met wassen, schillen, pitjes eruit, tranende ogen etc. En het duurt altijd zo lang. Maar hier ligt een kans voor mindfulness ;-)! Misschien heb jij dergelijke gedachten ook wel bij het bereiden van eten. Kijk eens of je ze op kunt merken. En probeer ze dan te accepteren zonde er verder een waardeoordeel aan te hangen of er verder over na te denken.

Probeer daarnaast je volledige aandacht aan het bereiden van het eten te geven. Welke handelingen moet je allemaal doen en kun je die elk met je volle aandacht doen? Moet je dingen snijden, prakken, pureren etc. en gaat dat met gemak? Of moet je kracht zetten? Wat gebeurt er als etenswaren bakt of kookt en welke geluiden en geuren komen er daarbij vrij? En als het eten klaar is, hoe kun je het bord zo mooi mogelijk opmaken?

Ga er goed voor zitten
En dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan eten! Neem er ook echt de tijd voor. Ga aan een (mooi) gedekte tafel zitten, doe de televisie uit en leg je telefoon buiten handbereik (en zet hem op stil!). Probeer zo min mogelijk afgeleid worden door andere dingen en je alleen op het eten te concentreren.

En laat dan het feest beginnen! Dompel je zintuigen onder in het eten. Hoe ziet het gerecht eruit? Hoe ruikt het? Is het eten heet of koud? Hoe proeft het? Is het zoet, zout, bitter, hartig, zuur? Hoe is de structuur? Is het glad, korrelig, stevig of zacht? Neem de tijd om het allemaal zonder waardeoordelen op te merken.

Voel het eten in je mond. Voel je kaken op en neer gaan en neem de tijd om bewust te kauwen. Wat gebeurt er allemaal als je eet? Voel je het eten door je slokdarm gaan? Wat gebeurt er in je buik? Kun je voelen wat zich daar allemaal afspeelt? Begint hij al vol aan te voelen? Kun je het voelen als je genoeg gehad hebt?

Besteed ook aandacht aan het gezelschap met wie je eet. Vraag je kinderen of partner naar hoe hun dag geweest is. Geniet van hun gezelschap en het feit dat je samen mag en kunt eten. Probeer van het eten een activiteit te maken waar jullie echt van genieten en waar je weer van op kunt laden.

Je ziet het; een gewone, dagelijkse activiteit als eten kun je ook heel goed mindful doen. Een bijkomend voordeel is nog dat je waarschijnlijk geneigd zult zijn om minder te gaan eten. Je bent je meer bewust van waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt en of je al vol begint te raken, waardoor je minder snel onbewust naar eten grijpt en eerder stopt met eten. Geniet er van!

www.zensible.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie