Geluk

Het verliezen van je huisdier is hartverscheurend en het is oké om je hier niet goed door te voelen

Waarom het zo erg is om een huisdier te verliezen

Wat sommige mensen ook zeggen, het verlies van een huisdier is pijnlijk. Wanneer een huisdier overlijdt wordt er al snel luchtig over het verlies gedaan. Het is tenslotte niet dat je een familielid of beste vriend bent kwijtgeraakt. Behalve, dat dit eigenlijk wel het geval is…

“Onze huisdieren worden een deel van onze familie”, vertelt Stacy Kaiser, een gediplomeerd psychotherapeut gevestigd in Zuid-Californië, aan SELF magazine. “Ze verbinden ons, ze beschermen ons, ze klagen niet, ze zullen misschien een beetje jammeren, maar ze zijn er echt voor ons wanneer we ze nodig hebben.” Het is belangrijk om te erkennen dat de tranen, het verdriet, de frustratie – en ja, het rouwen oprecht is.

“Wanneer je zoveel tijd besteedt aan het liefhebben van iets wat leeft – en wat teruggeeft – bouw je een emotionele band op,” zegt Kaiser.

Elizabeth Lombardo, Ph. D., een in Illinois gevestigde klinisch psycholoog, vertelt het SELF magazine dat huisdieren in de meeste gevallen ons iets van onschatbare waarde bieden: onvoorwaardelijke liefde. “Ze veroordelen je niet, ze vergeven je onmiddellijk en ze geven je een goed gevoel over jezelf. Dit omdat er een gevoel is van ‘ik houd van je voor wie je bent’, legt ze uit. “In een wereld waarin we onszelf voortdurend beoordelen – en helaas, als gevolg daarvan, anderen veroordelen, is het uniek en speciaal om zo’n relatie te hebben.”

Dus terwijl het noodzakelijk is om jezelf toestemming te geven om te rouwen, is het goed om er rekening mee te houden dat rouw een proces is dat er voor iedereen anders uitziet.

De intensiteit van de emoties en de soorten emoties zal variëren, net zoals bij elk ander rouwproces. Sommige mensen vinden het prettig om actief bezig te zijn en betrokken te zijn bij ondersteunende vrienden. Maar anderen blijven liever binnenshuis kijken naar films om hun gevoelens te verwerken – er is geen goede of verkeerde manier om dit te doen.

Om het rouwproces een beetje op weg te helpen kan je dezelfde dingen doen die je zou doen bij het overlijden van een persoon van wie je houdt. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s en laat jezelf goede herinneringen hebben aan de positieve dingen die je huisdier in je leven heeft gebracht.

Misschien wil je er echter nog eens over nadenken om je verdriet te bespreken (hoe overweldigend het ook mag zijn) met vrienden, familieleden en collega’s die nooit een huisdier hebben gehad, omdat ze het misschien niet snappen.” Anderen kunnen hun eigen reacties hebben, maar is dit erg?” Besluit Lombardo. “Als zij jouw verdriet niet begrijpen, is dat prima – jij hoeft hen hierin niet te overtuigen. Wees gewoon comfortabel met jezelf en maak je geen zorgen over wat andere mensen zeggen.”

Het verlies van een huisdier verdient het om serieus genomen te worden. Wat je omstandigheden ook zijn, negeer nooit de gevoelens die je hebt voor je overleden vriend, of dit nou mens of dier is.

www.self.com