Geluk

Het verrassende signaal dat jij toch niet voldoende van jezelf houdt

Het verrassende signaal dat jij toch niet genoeg van jezelf houdt

Merk jij ook bij jezelf dat je anderen onbewust best vaak bekritiseert? Je zus, die je vertelt dat ze een nieuwe auto heeft gekocht. En jij denkt bij jezelf: “Zij kan zich die auto onmogelijk veroorloven van haar salaris. Ze gaat zo onverantwoordelijk met geld om.”

Of je partner laat de de vieze borden op het aanrecht staan voor dat hij weg gaat om met zijn vrienden op stap te gaan. Jij denkt bij jezelf: “Hij is lui en rommelig, ik word er stapelgek van!”

Gedurende de hele dag hebben we stilletjes kritiek op anderen. Mijn collega is niet goed bij zijn hoofd… Mijn buurvrouw is zo nieuwsgierig.. Mijn vriendin post haar hele leven maar op social media.. Wat betekent dit? Ben jij omgeven door mensen die niet niet helemaal lekker zijn? Valt de maatschappij uiteen? Of is dit misschien een signaal dat er iets meer bij jou aan de hand is?

Als we anderen veroordelen of als we ons aan anderen ergeren door de dingen die ze zeggen of doen, projecteren we vaak onze eigen gevoelens op de ander. Dit is hoe het werkt:

Stel jij bent bang om afgewezen te worden, deze angst stamt uit je kindertijd. Waarschijnlijk ben jij je helemaal niet bewust van deze angst, je hebt het nog niet geaccepteerd of je weet het maar vindt het geen issue. Maar je onderbewust zijn is zich er wel degelijk van bewust en een gedeelte van je brein is altijd opzoek naar kansen om dit oude issue te verhelpen. Het zal je naar situaties leiden waarbij jij je angst om kan zetten in bewustzijn. Met andere woorden, je zult mensen op je pad krijgen die deze angst triggeren.

Je zult een relatie aantrekken waarbij je partner zich terugtrekt, koud is, plannen maakt met zijn of haar vrienden in plaats van met jou, een hobby heeft waar jij niets mee kunt doen, etc.

Hun gedrag zal, in plaats van dat het ervoor zorgt dat jij je angst onder ogen komt en accepteert, er juist voor zorgen dat je stilletjes veroordelend en kritisch wordt. Je denkt niet: “Ik ben bang dat hij me gaat verlaten en dat ik weer alleen ben.” Nee je denkt: “Hij spendeert nooit tijd met mij, hij heeft plezier, maar hij doet niet de klusjes in het huis of hij verspilt geld met zijn dure golf hobby terwijl hij de hele bij mij zou kunnen zijn en geld kan uitsparen.”

Een ander voorbeeld – laten we zeggen dat jij jezelf als net, opgeruimd en financieel verstandig persoon ziet. Je huis en je auto zijn netjes en je spendeert nooit meer dan je uitgeeft. Maar diep van binnen zou je willen dat je soms iemand kon zijn die zijn of haar verantwoordelijkheden iets minder serieus zou nemen. Die zichzelf eens lekker laat gaan zonder zich zorgen te maken over de rommel of de kosten.

Dit wil je niet aan jezelf toegeven. Dit is niet iets wat jij van jezelf kunt accepteren, waarom? Geen idee, misschien werd je in je kindertijd afgewezen als je je zo gedroeg. Jouw creatieve brein zal jou in situaties laten belanden waarbij je omgeven bent door mensen die slordig, onverantwoordelijk en laks zijn. In plaats van dat je aan jezelf toegeeft, dat jij misschien ook een beetje zo bent, merk je dat je stilletjes kritiek op die ander hebt.

Wanneer je jouw gevoelens niet erkent of accepteert dan betekent dit dat ergens diep van binnen nog niet helemaal van jezelf houdt. En wanneer je niet van jezelf houdt, dan voel jij je nooit compleet met jezelf op je gemak of met de wereld om je heen. Je zult altijd iets vinden om over te klagen en de mensen in je leven zullen altijd minder dan perfect blijven, omdat je denkt dat jij minder dan perfect bent!

Pas wanneer je gaat leren om van jezelf te houden en om jezelf en je gevoelens te accepteren zul je je pas echt volledig geliefd voelen door anderen. Door van jezelf te leren houden en alle kanten van jezelf te accepteren zul jij je stukken minder ergeren aan anderen. Je zult zien dat je minder kritiek hebt en minder veroordelend bent. Als je van jezelf houdt, en jezelf volledig accepteert dan zal de liefde gaan stromen.

Bron Heartsintrueharmony.com Foto Theblondesalad.com