Burn-out

10 signalen dat je tegen een burn-out aanloopt

10 signalen dat je tegen een burn-out aanloopt
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Ook als jij je werk wel leuk vindt kun je burn-out krijgen, want een burn-out heeft vaak vooral te maken met de vraag of jij wel goed genoeg voor jezelf zorgt. Vaak is ook de balans zoek tussen wat jij ergens instopt en wat je eruit haalt.

Mensen die burn-out raken zijn vaak harde werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast zijn ze er erg goed in om zichzelf weg te cijferen en zichzelf op de laatste plek te zetten. Hard werken (ook als jij je baan leuk vindt) en niet goed voor jezelf zorgen zijn de belangrijkste ingrediënten voor een burn-out.

Voorkomen is beter dan genezen, want eenmaal burn-out is het lastig om weer te herstellen. Het is een slopend proces, waar je heel veel geduld voor nodig hebt. Daarom zie je hieronder 10 waarschuwingssignalen die erop wijzen dat een burn-out voor jou op de loer ligt:

1 Gezondheidsproblemen
Burn-out heeft een gigantische negatieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Of je nou pijn in je rug ervaart, je depressief voelt of last krijgt van overgewicht, ademhalingsproblemen, migraine aanvallen, misselijkheid of elk virus wat rondvliegt oppakt: je moet eens goed nadenken of dit misschien komt omdat je te veel op je bordje hebt en je tegen een burn-out aanzit. Je lichaam wil je beschermen en doet heel hard zijn best om jou met verschillende signalen af te remmen.

2 Cognitieve moeilijkheden
Onderzoek toont aan dat stress invloed heeft op het gedeelte uit je brein wat verantwoordelijk is voor het nemen van besluiten, je geheugen, controle over je emoties en je concentratievermogen.

Als je merkt dat je ‘stomme’ foutjes maakt, belangrijke dingen vergeet, emotionele uitspattingen hebt of slechte besluiten neemt dan is de kans groot dat je misschien tegen een burn-out aanzit.

3 Relaties op zowel je werk als op persoonlijk vlak gaan moeizaam
Stress heeft invloed op alles wat je doet en vooral op de manier waarop je omgaat met anderen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je de stress op het werk het hoofd kan bieden, kan het zich wel op een lelijke manier uiten als je thuis bent. Dan is het de thuissituatie die eronder lijdt.

Stress zorgt ervoor dat we sneller snauwen, humeurig zijn en ruzietjes hebben. Het kan ook zijn dat jij je juist terugtrekt van de mensen van wie je houdt.

4 Je werk mee naar huis nemen
Ken je dat nare gevoel dat je hebt als je in bed nog aan alle dingen ligt te denken die je nog moet doen voor je werk?

Ja? Dan is dit een slecht teken. Wanneer je als je thuis bent je werk niet kunt loslaten dan is dit een duidelijk signaal dat je iets moet veranderen.

5 Vermoeidheid
Burn-out leidt vaak tot uitputting omdat stress een enorme tol eist van je lichaam en geest. Symptomen van een burn-out zijn wakker worden en je nog steeds doodop voelen, veel suiker of cafeïne nodig hebben om je de dag door te helpen of moeite hebben met wakker blijven gedurende de dag.

6 Negativiteit
Een burn-out kan je veranderen in een pessimist, zelfs als je eerder altijd een enorme optimist was. Als je merkt dat je steeds negatiever wordt, anderen beoordeeld en cynisch bent dan is dit een teken dat er iets niet goed gaat.

7 Minder tevreden
Burn-out leidt tot een irritant ontevreden knagend ontevreden gevoel. Projecten en mensen die je eerder leuk vond, kunnen je nu niets meer schelen. Deze dip maakt het lastig om te werken, want wat je ook in je baan stopt, je hebt niet het gevoel dat je er veel voor terugkrijgt.

8 Motivatie verliezen
Als je tegen een burn-out aan zit dan is één van de signalen dat jij jezelf heel slecht kunt motiveren om je functie goed uit te oefenen. Je rond projecten uiteindelijk wel af, maar de motivatie die je eerder had om iets tot een goed einde te brengen is compleet verdwenen.

9 Je presteert minder goed
Mensen die burn-out raken zijn vaak mensen die het heel goed doen op hun werk. Dus als wat minder presteren dan valt dit niemand op. Maar kijk zelfs eens kritisch naar je werk. Merk je dat je minder goed presteert als 6 maanden geleden? Als je merkt dat je minder goed functioneert dan is het goed om uit te zoeken of dit komt omdat je bijna een burn-out hebt.

10 Slecht voor jezelf zorgen
Wanneer je tegen een burn-out aanzit kan het zijn dat je verleidingen minder makkelijk kunt weerstaan. Je hebt niet meer de puf om goed voor jezelf te zorgen en laat dingen makkelijker ‘verslonzen’. Dit komt omdat stress ervoor zorgt dat je minder goed in staat bent om goede keuzes te maken en omdat je je waarschijnlijk compleet uitgeput voelt.

Als ik naar mezelf kijk dan herken ik (achteraf) alle bovenstaande signalen voordat ik burn-out raakte. Helaas heb ik ze ook allemaal keihard genegeerd waardoor ik wel burn-out raakte en veel verder van huis was. Welke signalen heb jij achteraf gezien genegeerd? Deel ze met ons op Facebook en wie weet kun je andere mensen helpen.

Liefs Josine

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie