Geluk

Heeft online gokken effect op je mentale gezondheid?

Heb jij online wel eens een gokje gewaagd? Het is je misschien niet ontgaan dat online gokken sinds 1 oktober 2021 legaal is in Nederland en je dus eenvoudig online bijvoorbeeld een potje poker kunt spelen. In Nederland zijn er een aantal bedrijven die vergunningen hebben gekregen voor online gokken. Op bijvoorbeeld de site superbigwin.nu zie je een verzameling van legale online casino’s. 

Omdat gokken voor die tijd illegaal was en online gokken nu veel meer open en transparant is waren wij benieuwd: Heeft recreatief online gokken effect op je mentale gezondheid?

Dopamine
Online gokken is laagdrempelig en voor veel mensen toegankelijk. Het is een eenvoudige manier om je even terug te trekken en je te ontspannen. Gokken kan effect hebben op het gedeelte van het brein dat dopamine aanmaakt. Dopamine is een ‘feel good’ hormoon dat gevoelens van plezier en beloning opwekt. Als je tijdens het online gokken wint geeft je brein je een emotionele beloning in de vorm van dopamine waardoor je een blij en ontspannen gevoel krijgt. 

Ontspanning
Wanneer je af en toe online gokt is er geen enkel probleem voor je mentale gezondheid. Het werkt dan dus juist ontspannend en verhoogt je plezier wanneer je bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd kijkt waarop je een weddenschap hebt lopen. Je houdt je brein scherp en meer gefocust als je af en toe online poker speelt, je voelt je blij als je wint en je stress gevoel daalt tijdens een spelletje online blackjack. 

Controle verlies
Alleen wanneer online gokken een probleem wordt kan het zorgen voor stress en een laagzelfbeeld. Net als alcohol kan gokken een verslaving worden wanneer je er geen controle meer over hebt. Maar gelukkig blijkt uit onderzoek dat de chemie in je brein weer terug kan veranderen zodat je niet langer het online gokken nodig hebt om een goed gevoel te krijgen.

Conclusie
Eigenlijk is het dus net zoals alcohol, zolang je het af en toe en met mate gebruikt is er niets aan de hand en kun je er best van genieten. Niets mis met af en toe een spelletje poker om je geest scherp te houden of een spelletje ontspannen blackjack om even te ontsnappen aan de stress van het leven.