Zelfliefde

6 lastige, maar effectieve oefeningen voor meer zelfliefde en zelfvertrouwen

6 oefeningen voor meer zelfliefde

1 Luister naar hoe jij praat over de mensen om je heen
Klink je blij voor de mensen om je heen en klinkt het alsof je ze steunt? Of klink je jaloers, veroordelend en bitter? Hoe jij over de mensen om je heen spreekt is een reflectie over hoe jij je over jezelf voelt en over waar je vindt dat je moet zijn in het leven. Een goede manier om jezelf de goede kant op te sturen is door positief te spreken over jezelf en de mensen om je heen. Als dit niet lukt dan is het tijd om wat veranderingen te maken waardoor dit wel lukt. 

2 Luister naar hoe de mensen met wie jij tijd spendeert praten over dingen
Zijn ze negatief over anderen? Klagen ze veel? Gunnen ze anderen hun succes niet? Of steunen ze anderen? Halen ze anderen juist naar boven? Geven ze niets om materiële en sociale status? Wees je heel bewust van de mensen met wie je tijd spendeert, want zij hebben onbewust veel invloed op je. Dus laat mensen los als dit nodig is.

-> Houd van jezelf zodat je niet van anderen afhankelijk bent om dit te doen

3 Zijn er dingen waar je aan vast houdt die je eigenlijk de deur uit moet gooien?
Dit gaat verder dan alleen kleding en spullen, hoewel je kasten uitruimen een heerlijk opgeruimd gevoel kan geven. Vraag jezelf af wat of wie je in je inner cirkel houdt, wat niets goed doet voor welzijn. Het kan gaan om vrienden, een relatie, een slechte gewoonte of een verslaving. Merk het op en ruim vervolgens op.

-> Zelfliefde: 8 manieren om meer tijd aan jezelf te besteden

4 Vind een positieve eigenschap in alle personen waar je ooit affectie voor hebt gevoeld
Dit is een lastige, maar wel noodzakelijk. Want het bevrijd je hart van schuldgevoelens en boosheid en het staat je toe om in te zien wat je juist zoekt in nieuwe relaties en wat je waardeert in bestaande relaties. Als je het moeilijk vindt om iets positiefs noemen over sommige personen uit je verleden kan het helpen om iets te noemen wat je hebt geleerd over jezelf dankzij deze relatie.

-> Zelfliefde in actie, zo zorg je echt voor jezelf

5 Leer het verschil tussen wat je echt wilt en wat je zou moeten willen
Vaak overtuigen we onszelf dat we iets willen omdat iedereen dit wil of omdat ons is aangeleerd dat we dit op een bepaalde leeftijd moeten hebben. Als we iets echt willen dan doen we hier veel moeite voor; we investeren geld, tijd en doen moeite. Dat is veel moeite om te stoppen in iets wat je misschien zelf niet eens wilt, maar wat je is aangepraat door de media, vrienden of de maatschappij.

-> Zelfliefde is beste vorm van jezelf helen

6 Erken welke onderdelen jij in je leven wilt verbeteren en voel je hier niet langer schuldig over
Stop met je schuldig voelen omdat je financiële zekerheid wilt, meer geld willen maakt je geen slecht persoon. Stop met je schuldig voelen als je een betekenisvolle relatie wilt of als je juist single wilt zijn. Stop met je schuldig voelen als je gezonder wilt zijn. Je bent niet saai als je dat wijntje overslaat. Het enige waar jij je slecht over zou moeten voelen is als jij je gevoelens en verlangens negeert. 

Jij bent top! Je bent het waard om tijd en energie in te steken, doe dat dan ook!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

-> 9 signalen dat je eindelijk van jezelf begint te houden