Zelfliefde

Hoe streng ben jij voor jezelf? Heb belang van zelfcompassie

We moeten presteren, uitblinken, succes hebben. De druk om bovengemiddeld te zijn, om alles te kunnen en alle ballen hoog te houden, is hoog. Maar we kunnen nou eenmaal niet allemaal de beste zijn. Er is altijd iemand ergens beter in en dit is prima en zelfs heel normaal. Maar als het normaal is, waarom zijn we dan toch zo streng voor onszelf? Niet nodig en vooral zonde, want het enige wat je echt verder brengt is zelfcompassie.

1. De illusie van perfectie
Het ideaal beeld waarin succesvolle mensen slagen op alle onderdelen van hun leven is niet realistisch. Het is niet echt en als je hieraan zou willen voldoen dan legt dit een enorme druk op je schouders. Het is belangrijk om te beseffen dat perfectie niet haalbaar is; juist het nastreven van perfectie kan leiden tot onnodige stress en zelfkritiek waardoor je ideaalbeeld alleen maar verder weg drijft.

-> 6 lastige maar effectieve oefeningen voor meer zelfliefde en zelfvertrouwen

2. De vergelijking met anderen
Wanneer jij je blijft vergelijken met anderen dan zorgt dit ervoor dat jij je uiteindelijk minderwaardig voelt. Juist omdat er altijd iemand beter, slimmer of knapper is, is het zo belangrijk om je te realiseren dat iedereen anders en uniek is. Vergelijken doet absoluut geen recht aan de verschillen die ons juist zo mooi maken.

3. Menselijkheid omarmen
Het is normaal om beperkingen te hebben en niet alles perfect te kunnen doen. Wanneer we omarmen dat we mens zijn kunnen we onze tekortkomingen accepteren en begrijpen dat falen erbij hoort en onderdeel is van ons leerproces. Het maakt ons authentiek en menselijk.

-> Houd van jezelf zodat je niet van anderen afhankelijk bent om dit te doen

4. Het belang van zelfcompassie
Zelfcompassie is dé sleutel tot het doorbreken van de cyclus van zelfkritiek. In plaats van onszelf te straffen voor wat we niet kunnen bereiken, is het belangrijk om liefde en begrip voor onszelf te hebben. Zelfcompassie stelt ons in staat om met meer veerkracht om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

5. Realistische doelen stellen
In plaats van te streven naar onbereikbare perfectie, is het waardevol om realistische doelen te stellen die aansluiten bij jouw capaciteiten en waarden. Dit betekent erkennen wat voor jou belangrijk is en je richten op doelen die betekenisvol zijn voor jou.

-> Dit is wat zelfliefde echt betekent want het is niet alleen chocolade en een warm bad

6. Balans vinden
De beste willen zijn is lovenswaardig, maar het is belangrijk om een gezonde balans te vinden. Het is niet nodig om alles te kunnen. Het is meer waardevol om aandacht te besteden aan wat echt belangrijk.

Blijf bij jezelf en laat je niet gekmakend door het ideaalbeeld wat anderen lijken(!) te hebben bereikt. Stel realistische doelen en denk om jezelf, wees lief voor jezelf en zorg voor jezelf. Het is tijd om jezelf toestemming te geven om menselijk te zijn en ons te richten op wat echt van betekenis is.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?