Burn-out Gezondheid

Heb ik nou wel of geen burn-out? De symptomen van een burn-out op een rij

Symptomen burn-out
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Je bent moe, je bent emotioneel en je wilt eigenlijk het liefst een hele lange winterslaap houden.. Maar komt dit nou omdat je even een dipje hebt of heb je een burn-out? Wanneer trap je op de rem en weet je dat het tijd is om hulp te zoeken? Want 1 op de 7 werknemers krijgt een burn-out en bij een burn-out zitten mensen gemiddeld 189 dagen thuis.

Wat zijn nou de symptomen van een burn-out? Ik had een zware burn-out, durfde op een gegeven moment niet eens meer naar buiten, maar ik had het totaal niet aan zien komen. Want een burn-out, dat overkomt mij niet, ik kan alles… Niet dus.

Ik was zelfs al naar de huisarts geweest omdat ik zo’n drukkend gevoel op mijn borst had (één van de symptomen, maar wist ik veel). Daarnaast was ik ontzettend misselijk, op sommige dagen moest ik wel een aantal keer naar toilet rennen omdat ik moest overgeven (van de stress bleek later). Ook kreeg ik weer geregeld  migraine aanvallen, terwijl ik dacht dat ik die ellende na mijn pubertijd wel achter me had gelaten.

-> Waarom een burn-out ook positief kan zijn

Na de zoveelste huilbui onderweg naar kantoor en een goed gesprek thuis kwam ik toch wel tot de conclusie dat het zo niet langer kon en ben ik naar mijn huisarts gegaan. Maar ik had er zoveel eerder bij kunnen zijn, dan had ik misschien niet zo diep gezeten als dat ik toen zat. Want zomaar in huilen uitbarsten terwijl er niets aan de hand is als je op de fiets of in de auto zit is natuurlijk niet normaal.

Hoewel je misschien snel denkt dat werk de oorzaak van een burn-out is hoeft dit niet zo te zijn. Een burn-out kan ook komen door privé omstandigheden. De oorzaak kan dus bij iedereen anders zijn, maar ook de klachten kunnen bij iedereen anders zijn.

Zo kan de ene burn-out patient helemaal niet slapen terwijl de ander niets anders doet dan slapen. Zo heb ik zelf periodes gehad waarbij ik denk ik wel 18 uur op een dag sliep en toen ik eindelijk weer wat was ‘bijgeslapen’ begonnen de zenuwen. Een constante rush die door mijn lichaam gierde, waardoor ik ’s nachts geen oog dicht deed. Diezelfde zenuwen die mij nu overigens waarschuwen als ik over mijn grenzen ga en ik een stapje terug moet doen.

-> Burn-out, waarom val je toch weer terug?

Wellicht herken jij jezelf in de dingen die ik hierboven heb omgeschreven. Daarom vind je onderstaand de meest voorkomende symptomen van een burn-out. Want het is beter om er op tijd bij te zijn! Dan kun je samen met je huisarts opzoek gaan naar een oplossing.

Psychische klachten kunnen zijn:

 • Concentratieverlies
 • Geheugenproblemen
 • Angst en paniek klachten
 • Nerveus/ opgejaagd gevoel
 • Neerslachtig
 • Emotioneel
 • Kwaadheid
 • Lusteloosheid
 • Stemmingswisselingen

Lichamelijke klachten kunnen zijn:

 • Constante vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van uitputting
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn, buikpijn en of spierpijn
 • Hoge ademhaling
 • Drukkend gevoel op de borst
 • Hoge hartslag, hoge bloedruk

Mocht je nog in deze beginfase zitten? Weet dan dat de zon weer gaat schijnen, ook al lijkt het soms eindeloos te duren. Accepteer dat je nu eenmaal ziek bent geworden en heb vertrouwen.

En wie weet heb je iets aan onze andere artikelen over burn-out.
Jonge vrouwen en een burn-out, wat is dat toch?

Josine

Bronnen: GGZ, Gezondheidsplein, Psychische gezondheid

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie