Geluk

Zo lang duurt het voor volwassenen om nieuwe vrienden te maken

Zo lang duurt het voor volwassenen om nieuwe vrienden te maken

Vrienden maken is voor kinderen het normaalste wat er is. Maar waarom geldt dit eigenlijk niet voor volwassenen? Als we eenmaal ouder zijn geworden, lijkt het wel een stuk lastiger om nieuwe vrienden te maken. De Universiteit van Kansas deed hier onderzoek naar. En wat blijkt? Volwassenen doen een stuk langer over nieuwe vrienden maken dan we misschien verwachten.

Jeffrey Hall, hoofddocent van de studie, kwam erachter dat het zo’n 50 uur duurt voordat twee volwassenen vrienden kunnen worden. Dat begint bij een gewone, toevallige ontmoeting en eindigt na zo’n 50 uur in een casual vriendschap.

Meer uren voor een betere vriendschap
Als je dan gaat kijken naar een vriendschap die wat meer betekent dan casual, dan komt daar nog eens 40 uur bij. Dan hebben we het over een vriend die je bijvoorbeeld vraagt om jouw planten water te geven als jij op vakantie bent.

Om écht goede vrienden te worden, heeft het minimaal 200 uur nodig. Dan spreken we over een vriendschap waarbij jullie elkaar volledig begrijpen door slechts één blik naar elkaar te werpen.

Samen dingen doen
Uit het onderzoek van Hall bleek ook dat deze uren wel gevuld moeten worden met echt samen dingen doen. Zoals een film kijken, samen gamen, eten, lachen of gewoon hangen. Het blijkt namelijk dat bij mensen die elkaar zoveel uur op werk zien, niet hetzelfde effect hebben.

Hall vertelt: “Je moet er echt tijd in stoppen. Je kunt niet zomaar met je vingers knippen en zo ineens nieuwe vrienden hebben. Goede vrienden hebben en behouden is eigenlijk het meest belangrijke werk dat we kunnen doen.”

Moeilijker voor volwassenen
Voor volwassenen is het een stuk lastiger om nieuwe vrienden te krijgen. Dat komt omdat we een stuk minder tijd hebben om andere dingen te doen. Of misschien hebben we na een drukke werkweek gewoon alleen maar zin om op de bank te hangen met Netflix.

Maar toch zijn vrienden een van de belangrijkere dingen in het leven. “Je moet eraan werken”, zegt Hall. “Je kunt niet verwachten dat mensen zomaar tijd met je gaan besteden, maar je kunt ze wel uitnodigen.” Maak er voor jezelf een prioriteit van om ook echt met mensen af te spreken. Op die manier zouden het je vrienden kunnen worden.

Is er een collega waarmee je wel vrienden zou kunnen worden? Verander dan de context: vraag diegene om mee te gaan lunchen, of om een drankje te doen. Dat zijn de dingen die je met vrienden doet. Op die manier kan er langzaam een echte vriendschap ontstaan. Zolang je er maar genoeg tijd en energie in stopt!

Mystical Raven