Geen categorie

Recept: Erwtensoep

Recept: erwtensoep
Avatar for Berber van Blije Bietjes
Geschreven door Berber van Blije Bietjes
Brrr….! We kunnen er niet meer omheen, de winter is echt aangebroken in Nederland. Hij begon natuurlijk al iets eerder in het noorden van Nederland. Daar viel zoveel ijzel dat er op straat geschaatst kon worden en veel scholen dagenlang hun deuren dicht hielden. Hier in Rotterdam was daar niets van te merken, maar sinds dit weekend vriest het en sta ik ’s morgens vroeg al rillend mijn autoramen te krabben. Ook heb ik al een paar ieniminie sneeuwvlokjes gezien en kan ik, ondanks de kou echt blij worden van zo’n mooie heldere winterse dag met volop veel zon, zoals vandaag.

Op deze dagen heb ik enorm veel behoefte aan comfort food. En als ik iets comfort food vind dan is het deze erwtensoep wel! Deze rijkgevulde soep smaakt de volgende dag extra lekker, dus maak vooral heel veel.

Ik raad je wel aan om de verpakking van de spliterwten even goed te lezen. Deze domme Biet had dat dus niet gedaan en had – bleek achteraf – spliterwten geweekt die je niet hoeft te weken. En dat werkt dus niet. Na 6 uur koken waren de spliterwten nog steeds keihard en heb ik alles kunnen weggooien. Zo ontzettend zonde van al die ingrediënten, maar ook heel jammer voor mij want ik had me er wel op verheugd. Poging 2 ging na het lezen van de gebruiksaanwijzing gelukkig wel meteen goed ? 

Dit heb je nodig
… voor een pan van ruim 2 liter

500 gram spliterwten (controleer of je ze vooraf moet weken)
2 winterwortels, in blokjes gesneden
1 knolselderij, in blokjes gesneden
1 ui, fijngesneden
1 flinke prei, in ringen gesneden
2-3 aardappels, in blokjes gesneden
bosje platte peterselie, fijngesneden
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
500 gram krabbetjes
2 varkenssaucijs
1 rookworst van de slager (die hebben meer smaak)
peper & zout
1,5 liter runderbouillon
0,5 liter water

Week de spliterwten indien nodig. Doe de spliterwten vervolgens in een pan met 1,5 liter kippenbouillon en vul dit aan met een 0,5 liter water. Voeg de krabbetjes, ui, laurier en kruidnagel toe en breng aan de kook. Laat dit ruim een uur op zacht vuur garen, roer regelmatig. Voeg na een uur de varkenssaucijs toe en laat nog een half uur tot een uur mee garen. Als het goed is is je soep nu al redelijk lobbig en zijn de erwten al goed zacht gekookt. Haal het vlees uit de pan en voeg de groenten toe aan de soep. De rookworst mag er nu ook 30 minuten bij. Roer regelmatig om te voorkomen dat de spliterwten onderin aanbranden.

Pluk het vlees van de krabbetjes en snijd de saucijs in stukjes. Wanneer de rookworst 30 minuten in de soep gelegen heeft mag hij eruit. Verwijder ook de laurierblaadjes. Snijd de rookworst in stukjes en doe al het vlees terug in de pan. Breng de soep op smaak met peper en zout en de fijngesneden peterselie. Hier ga je van smullen!!

Blijebietjes.nl

Over de schrijver

Avatar for Berber van Blije Bietjes

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl