Geluk Gezondheid

Veranderen doe je zo! Leer nieuwe krachtige methodes.

Veranderen doe je zo. Leer nieuwe krachtige methodes
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Waarom lukt het nou niet om structureel een verandering te realiseren? Het is net 2017, tijd voor de goede voornemens. Tijd voor verbetering. Althans zo was het. Het lijkt er op dat de goede voornemens anno 2017 hun kracht hebben verloren. Ik kijk wel eens wat rond op Instagram en Facebook. Afgelopen week ben ik wel wat leuke dingen tegen gekomen. Verschillende bloggers gaven duidelijk aan wat hun goed voornemens waren. Vaker sporten, gezonder eten, stoppen met roken, minder drinken, beter voor jezelf zorgen en zo gaat het door. Nu viel het mij ook op dat in deze berichten de voornemens tegelijkertijd ontkracht werden. Het lijkt een soort grap te worden. “ik wil gezonder leven, maar ik weet nu toch al dat het niet gaat lukken.”

Deze tegenstrijdigheid kom ik regelmatig tegen. Dit geeft duidelijk een signaal af. Je wilt iets veranderen, maar telkens val je terug in het oude patroon. Wat vervelend is aan deze situatie is dat het een cirkel van teleurstelling wordt. Jij bent verantwoordelijk voor de teleurstelling dus dat geeft niet de juiste energie om er voor te gaan. Integendeel, je kunt hierdoor een onzeker gevoel ontwikkelen en een negatief zelfbeeld. Elke keer als je iets wilt veranderen kom je terug bij het idee dat je het niet kunt. Tot dat je op het punt bent gekomen dat je zegt: “laat maar, dit is niet aan mij besteed”.

Is dit dan ook waarheid? Natuurlijk niet! Het is misschien jouw waarheid geworden. Het is dezelfde film die je in je hoofd blijft afspelen in de hoop dat er een ander einde aan komt. Is het je ooit wel eens opgevallen dat bij het afspelen van je favoriete film het eind telkens hetzelfde was? Dit is wat je doet! Je gebruikt dezelfde methodes keer op keer, waardoor je dezelfde resultaten krijgt. Wil je verandering realiseren, dan moet je beseffen dat je een andere film moet maken. Jij bent de regisseur van dit meesterwerk. Jij kunt bepalen hoe de film verloopt. Wordt het een geweldig liefdesverhaal of een verschrikkelijke thriller?

Belangrijk is dus dat je de regie weer zelf in handen neemt. Je moet op zoek gaan naar nieuwe methodes. Dit vraagt om een frisse blik. Je moet je hele houding veranderen ten opzichte van het gewenste resultaat, volledig open staan voor het avontuur. Denk je zelf eens in wie of wat je zou zijn, als jij de verandering succesvol zou doormaken. Tot nu toe heb je telkens gegrepen naar methodes die op korte termijn leuk en effectief lijken, maar op langere termijn niets voor je konden betekenen. Elke keer gaf deze situatie een signaal af, dat dit niet de manier is. Het wordt dus eens tijd om naar dit signaal te gaan luisteren.

Als jij de magie niet kent, leen het dan van iemand anders

Een krachtige methode die gemakkelijk is te gebruiken is het kopiëren van iemand die al daar is, waar jij wilt komen. Als jij de magie niet kent, leen het dan van iemand anders. Er is geen snellere methode dan dit. Je hoeft geen zelfhulp boeken te lezen. Vraag gewoon aan iemand die er al verstand van heeft. Ik wil overigens niet zeggen dat je geen boeken moet lezen. Integendeel! Lees de boeken van mensen die je inspireren. Lees boeken die je uitdagen om eens op een andere manier naar dingen te kijken. Leer van de beste. Absorbeer de informatie die je nodig hebt en kom in actie.

Wat goed werkt is het verkleinen van de stappen die je dichter brengen bij je doel. Als we terug komen op de goede voornemens dan is meer bewegen voor een betere gezondheid daar zeker één van. In het begin is de motivatie het grootst. Je gaat waarschijnlijk meerdere malen met plezier aan de slag met een beweegprogramma. De eerste paar weken is er geen vuiltje aan de lucht. Daarna zul je toch merken dat de motivatie langzaam wordt ingeruild voor excuses. “Ik kan vanavond niet sporten, want ik heb een verjaardag.” Wat gebeurt er hier? Je brein doet het werk. Simpel gezegd vindt het brein verandering niet altijd even leuk.

Je kunt door externe factoren ontzettend gemotiveerd raken om een bepaald gedrag te veranderen. Wanneer de verandering te groot is gaan de alarmbellen af in het brein. Merk je dat de motivatie na 2 weken al minder wordt dan is de verandering vaak te groot. Ga je van niet-sporten, naar vijf keer in de week sporten dan kan ik je op een briefje geven dat je dit niet lang zult volhouden. Uitzonderingen daargelaten. Wil je structureel een verandering realiseren, laat je brein er rustig aan wennen. Neem kleinere stappen die je naar het resultaat brengen.

Om terug te komen op je houding ten opzichte van het gewenste resultaat. Deze moet krachtig en overtuigend zijn. Alles in je moet zeggen: “dit is wat het gaat worden!”. Er is een groot verschil tussen iets wensen en ergens helemaal voor gaan. Alle registers moeten open staan. Je bent er helemaal klaar voor, en je hebt zin om de nieuwe ‘ik’ te leren kennen. Verander het geloof in jezelf. Je krijgt waar je om vraagt en op focust. Vraag je om een beetje, dan krijg je een beetje.

Zo simpel is het eigenlijk! Het gaat met vallen en opstaan. Leer van het vallen. Verander je kijk, houding en gevoel en bedenk nieuwe methodes.

Jurriaan
Coach & founder of Movemind

Foto Fishnetsandrainbows.com

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.