Relaties

Een emotioneel intelligente man schijnt de sleutel tot een gelukkige relatie te zijn

Een emotioneel intelligente man schijnt de sleutel tot een gelukkige relatie te zijn

Tijdens een lang durende studie onder 130 pas getrouwde stellen ontdekte dokter John Gottman (dé relatie-expert) dat wanneer in een relatie de man het toestaat dat zijn vrouw invloed op hem heeft, deze stellen gelukkigere huwelijken hebben en minder snel scheiden.

We stellen je voor aan Hanneke en Leo. Hoewel Leo gelooft in een gelijkwaardige relatie, spreken zijn acties hem tegen. Leo: “De jongens en ik gaan dit weekend vissen, we vertrekken later vanavond.”
Hanneke: “Maar mijn vriendinnen blijven vrijdag logeren en ik heb hulp nodig om het huis schoon te maken voordat ze komen. We hebben het hier over gehad. Hoe kun je dit nou vergeten? Kun je morgenochtend vertrekken?”
Leo: “Hoe kun jij vergeten dat ik mijn vis-uitje heb? Ik kan ons vertrekschema niet veranderen, vertrekken over een paar uur.”
Hanneke voelt haar bloed koken, ze noemt hem een egoïstische klootzak en stormt de keuken uit. Leo voelt zich overdondert, schenkt een glas whiskey in en richt zich op een voetbalwedstrijd op tv. Als Hanneke een paar uur later terugkomt om te praten negeert hij haar en Hanneke begint te huilen. Hij meldt dat hij aan zijn auto gaat werken en verlaat het huis. 

Ruzies zoals hierboven omschreven zitten vol met verwijten, waardoor het lastig wordt om het onderliggende probleem te zien. Het is wel duidelijk dat Leo niet de invloed van Lauren wil accepteren. Hij wijst haar invloed af. Het is niet zo dat een huwelijk momenten van boosheid, klagen of kritiek niet kan overleven, want dan kan wel. Maar stellen komen in de problemen als negativiteit met negativiteit wordt gematcht in plaats van dat het conflict wordt gerepareerd.

Leo’s gedrag laat niet zien dat hij Hanneke haar klacht hoort. In plaats daarvan reageert hij defensief en stuurt hij direct een klacht terug: Waarom herinnerde zij zijn plannen niet?

Er zijn 4 signalen die laten zien dat een man de invloed van zijn vrouw niet accepteert: Kritiek geven, defensief zijn, neerbuigend zijn en negeren. Het is absoluut zo dat het niet alleen de mannen zich moeten laten beïnvloeden. Ook vrouwen zouden zich door hun man moeten laten beïnvloeden en hem met respect moeten behandelen, maar volgens dokter Gottman doet het grootste deel van de vrouwen dit al.

Dit betekent niet dat vrouwen niet boos worden of zich vervelend gedragen. Maar het betekent wel dat zij hun keuzes laten beïnvloeden door de gevoelens en meningen van hun partner. En data suggereert dat mannen dit andersom lang niet altijd doen. Volgens het onderzoek van dokter Gottman is er een kans van 81% dat het huwelijk niet slaagt als een man niet bereid is om de macht te delen.

Vrouwen vinden het over het algemeen makkelijker om hun emoties te tonen en om met hun emoties om te gaan. Terwijl volgens dokter Gottman’s onderzoek maar 35% van de mannen emotioneel intelligent is. De man die niet emotioneel intelligent is stoot de invloed van zijn vrouw af omdat hij bang is om de macht kwijt te raken. De emotioneel intelligente man is geïnteresseerd in de emoties van zijn vrouw omdat hij haar respecteert. En hoewel deze man zijn emoties niet uit op de manier waarop zijn vrouw dit doet zal hij wel leren om een betere connectie met haar te krijgen.

Als ze moeten praten zal hij de tv uitzetten en luisteren. Hij zal wij verkiezen boven mij. Hij zal haar blijven respecteren, zijn plezier in de relatie en seksleven is voor hem veel groter dan de man die geen emotioneel intelligentie heeft.

De emotioneel intelligente man zal ook een betere vader zijn omdat hij niet bang is voor zijn gevoelens. Hij zal zijn kinderen leren om respect hebben voor hun emoties en voor henzelf. Omdat deze man een diepe connectie heeft met zijn vrouw zal zij naar hem toe gaan als ze gestrest, verdrietig of juist blij is.

Hoe kun je elkaars invloed accepteren? Vaak hebben mannen die dit niet accepteren het niet eens door. Het accepteren is een mindset wat wordt verkregen door elke dag aandacht te schenken aan je partner. En wanneer er een conflict is het de oplossing om je partner te proberen te begrijpen en bereid te zijn om consessies te doen.

Leo zou in bovenstaand voorbeeld de afspraak met zijn maten een paar uur kunnen verzetten zodat hij Hanneke eerst nog even kan helpen. Wil je een gelukkige en stabiele relatie? Zorg er dan voor dat het belangrijker is om je aan je partner te committeren dan dat je je committeert aan winnen. Als je dit doet zal je relatie winnen.

Gottman.com